avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lege favorabila in timp
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lege favorabila in timp

nu stiu dca titlul ebun dar pe mine maintereseaza daca anul acesta v a intra o lege favorabila pentru pedepsele definitive si cind v a intra aceasta pentru ca de gratiieri nici vorba nu prea inteleg eu legile nu sint de meserie dar as vrea sa stiu daca zicem v-a intra o lege favorabila la o pedeasa de 7,jumate din care executati 4 ani cit ii v a scadea din ei multumesc
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 19:01, 31 Ianuarie 2013
Chiar daca "va intra o lege favorabila" aceasta nu are cum sa se aplice pedepselor definitive!

Legea nu se aplica retroactiv.

O asemenea lege, daca ar fi "sa intre" , se va aplica pentru ceea ce urmeaza sa se judece si nu pentru ceea ce deja s-a judecat!
Are cum, vedeti aplicarea legii penale în timp, pentru infracţiunile definitiv judecate. Dacă pedeapsa aplicată pentru infracţiunea comisă este mai mare decât maximul de pedeapsă prevăzut de legea nouă, pedeapsa s-ar putea reduce la acest maxim , din noua lege.
D-nă avocat Car3men, nu e chiar așa...
Dacă întră în vigoare o lege care va prevede pentru aceași infracțiune o pedeapsă cu o limită maximă mai mică decât pedeapsa aplicată prin hotărârea definitivă, pedeapsa aplicată se va reduce până la limita noii legi.

ART. 14 Cod Penal
(1) Aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive
(2) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.”


Problema este că nu știe nimeni dacă va intra în vigoare o asemenea lege și mai ales când va intra.
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2013
Patrick_, utilizator
chiar daca va intra in vigoare noul cod penal , tot nu se va schimba nimic deoarece din ce am citit eu limitele pedepsei la omor raman la fel deci implicit la tentativa.
cum nepotul are 7 ani si 6 luni ........
eu nu cred ca va beneficia de ceva deoarece si pedepsirea tentativei ramane la fel.
daca era vorba de alta infractiune la care se micsoreaza incadrarea era altceva.
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
doberv, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea legii mai favorabile OANACAMPAN OANACAMPAN Proiectul de lege privind reevaluarile dosarelor pentru aplicarea legii mai favorabile detinutilor este aparuta deja in Monitorul Oficial.Asadar,o condamnare ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal,fapta savarsita in 2010 pici80 pici80 daca am savarsit o infractiune in 2010 si nu ajung in fata instantei numai dupa 01 febr 2014 (intrarea in vigoare a noului cod penal) voi fi condamnat conform ... (vezi toată discuția)
Art. 15 cod penal ContSters241638 ContSters241638 Art. 15 Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive Când după rămânerea definitivă a hotărârii de ... (vezi toată discuția)