nu stiu dca titlul ebun dar pe mine maintereseaza daca anul acesta v a intra o lege favorabila pentru pedepsele definitive si cind v a intra aceasta pentru ca de gratiieri nici vorba nu prea inteleg eu legile nu sint de meserie dar as vrea sa stiu daca zicem v-a intra o lege favorabila la o pedeasa de 7,jumate din care executati 4 ani cit ii v a scadea din ei multumesc
Are cum, vedeti aplicarea legii penale în timp, pentru infracţiunile definitiv judecate. Dacă pedeapsa aplicată pentru infracţiunea comisă este mai mare decât maximul de pedeapsă prevăzut de legea nouă, pedeapsa s-ar putea reduce la acest maxim , din noua lege.
D-nă avocat Car3men, nu e chiar așa...
Dacă întră în vigoare o lege care va prevede pentru aceași infracțiune o pedeapsă cu o limită maximă mai mică decât pedeapsa aplicată prin hotărârea definitivă, pedeapsa aplicată se va reduce până la limita noii legi.
„ART. 14 Cod Penal
(1) Aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive
(2) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.”
Problema este că nu știe nimeni dacă va intra în vigoare o asemenea lege și mai ales când va intra.
chiar daca va intra in vigoare noul cod penal , tot nu se va schimba nimic deoarece din ce am citit eu limitele pedepsei la omor raman la fel deci implicit la tentativa.
cum nepotul are 7 ani si 6 luni ........
eu nu cred ca va beneficia de ceva deoarece si pedepsirea tentativei ramane la fel.
daca era vorba de alta infractiune la care se micsoreaza incadrarea era altceva.