Buna ziua,
La o executare prin poprire, debitorul a contestat procesul verbal de cheltuieli de executare al executorului, considerand cheltuielile prezentate ca fiind nejustificat de mari. Contestatia a fost introdusa dupa 19zile de la receptionarea de catre tertul poprit a notificarii popririi impreuna cu procesul verbal de cheltuieli de executare.
In aceste conditii creditorul ar insemna ca trebuie sa se apare asupra unui aspect in care nu are nici o implicare (stabilirea cheltuielilor de executare de catre executor).
In cazul in care instanta da dreptate debitorului, cine este obligat la plata cheltuielilor de judecata? Din cate stiu, executorul nu are calitate procesuala dar nici creditorul nu poate fi tinut vinovat de cheltuielile calculate de executor.
Termenul de 19 zile de contestare a cheltuielilor este legal?
Multumesc
In situatia in care contestatia a fost formulata peste termenul legal de 15 zile de la primirea somatiei, adresei de infiintare a popririi si a procesului verbal de cheltuieli de executare, puteti invoca prin intampinare exceptia tardivitatii, solicitand instantei de judecata sa mentina actele de executare intocmite ca fiind legale pentru faptul ca acestea nu au fost contestate in termen. Atentie insa, verificati cu atentie daca actele de executare au fost comunicate, respectiv primite in aceeasi zi, pentru a verifica daca intr-adevar termenul legal de contestare a fost depasit. De asemenea, verificati in ce masura contestatia la executare a fost depusa personal, la registratura instantei ori prin posta (in aceasta situatie, data depunerii se considera ca fiind data inregistrata pe plic de catre oficiul postal - data trimiterii). Asadar, in situatia in care dumneavoastra aveti dreptate si termenul a fost depasit, instanta va respinge contestatia ca fiind tardiva. In situatia in care instanta considera ca termenul nu a fost depasit, si apreciaza ca fiind cheltuielile excesive, aceasta va admite contestatia si va anula procesul verbal de cheltuieli, urmand ca executorul sa intocmeasca un alt proces verbal in concordanta cu hotararea pronuntata de catre instanta. Cu stima.
multumesc! insa nu am inteles, in acest din urma caz, ma pot trezi ca din vina executorului pot plati cheltuieli de judecata (onorariile a 2 avocati si taxele)???
In situatia in care veti avea castig de cauza, daca intr-adevar contestatia a fost formulata peste termenul legal de 15 zile de la comunicarea actelor de executare, nu aveti de ce sa datorati acele cheltuieli. In speta, cel care formuleaza contestatia la executare va achita taxa judiciara de timbru si timbru judiciar, iar nu dumneavoastra iar in ceea ce priveste onorariul de avocat, dumneavoastra il achitati pe cel al avocatului care va reprezinta, urmand ca dupa solutionarea in mod favorabil a cauzei, sa va recuperati cheltuielile efectuate de la partea adversa. Atentie insa, aceste cheltuieli trebuie dovedite, astfel ca trebuie sa depuneti in fata instantei de judecata chitanta eliberata de catre avocat. Totodata, trebuie sa solicitati prin intermediul concluziilor, orale sau scrise, cheltuielile de judecata. Cu stima.
nu imi fac probleme, daca castig. imi fac probleme daca contestatia se dovedeste a fi in termen si insatnta apreciaza ca cheltuielile de executare sunt prea mari. in acest caz cine ramane sa achite cheltuieli de judecata?