avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Cerere de motivare a respingerii cererii majorare a ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Cerere de motivare a respingerii cererii majorare a onorariului de expertiza

Buna ziua,
Stimati Colegi,
va rog comentati, atat asupra situatiei de fapt cat si asupra continutului (textului) urmatoarei cereri.
Astept cu interes opiniile Dvs.

la data de ... am depus la dosar o Cerere de majorare a onorariului provizoriu de expertiza judiciarta prin care solicitam instanţei să se pronunţe prin încheiere de sedinţă asupra cererii Expertului desemnat de majorare a onorariului provizoriu de expertiză (conform Devizului de calcul anexat) cu suma de .... lei (deci de la onorariul provizoriu initial de 800 lei la valoarea definitiva de ... lei).
Dat fiind faptul ca instanţa mi-a respins această cerere fără a o motiva, in temeiul disp. Art. 268, alin.(4), C.pr.Civ. formulez prezenta
CERERE prin care vă solicit a preciza motivele de fapt si de drept precum si criteriile obiective pe care le-a avut in vedere instanţa pentru a pronunţa aceasta hotărâre.
Motivele aceste cererii sunt:
In fapt
Împrejurarea că personal, ca expert tehnic independent liber-profesionist, sunt lezat moral si material de această hotărâre a instanţei care îmi prejudiciază dreptul la o retribuire echitabilă si satisfăcătoare a muncii prestate la solicitarea instanţei, drept patrimonial protejat de legea naţională si de cea internaţională.
Invederez faptul că instanţa nu a ţinut seama de prev. Art.201, alin.(1) referitoare la convocarea Expertului desemnat in Camera de Consiliu pentru a se pronunţa cu privire la costul estimativ al lucrării ce urmează a fi efectuată si nici nu a tinut seama de Devizul de calcul anexat cererii de majorare.
Totodata menţionez si imprejurarea că din evidenţele personale rezultă constatarea că in cazurile in care instanţele au dispus majorarea onorariului provizoriu de expertiza după depunerea raportului, gradul de încasare efectiva a acestei diferente este sub 30% (expertul neavând timp si bani pentru eventuale executări silite).
In drept
Constituţia României, în materie de drepturi fundamentale ale omului, prevede prioritatea dreptului internaţional asupra celui intern, respectiv: art.11 - privind dreptul internaţional şi dreptul intern, art. 20 - referitor la tratatele internaţionale în materia drepturilor omului la care România este parte, art. 44 - privind dreptul la proprietate privată, art. 53 - privind restrângerea unui drept sau al unei libertati.
În acest sens, din perspectiva actelor internaţionale încălcate, menţionez: - Declaraţia Universală a Drepturilor Omului/10.12.1948 (şi anume: art. 17 - cu privire la dreptul de proprietate; art. 23 pct. 3 - cu privire la dreptul la o retribuire echitabilă şi la satisfacatoare)
Jurisprudenţa Curtii Europene a Drepturilor Omului a statuat că noţiunea de «bun» înglobeaza orice interes al unei persoane de drept privat ce are o valoare economică, astfel încât drepturile salariale si cele de natură salarială, pot fi asimilate dreptului de proprietate.
Aceste temeiuri de drept le invoc în coroborare cu dispoziţiile art.1 din Primul Protocol Adiţional la Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor Fundamentale, încheiat la Paris la 20.03.1952 (publicat în M.Of. nr. 135/31.05.1994), tratat la care România este parte.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:35, 27 Ianuarie 2013
Pentru a nu se ajunge in situatia ca instanta de judecata sa nu aprobe onorariul definitiv, consider ca este util ca inainte de a incepe activitatea de expertiza intr-un dosar, este corect sa se depuna la dosarul cauzei de catre expert o evaluare a costurilor expertizei, in care sa apara distinct: onorariul solicitat de catre expert pentru a efectua lucrarea (diferit sau identic cu cel fixat de catre instanta, care frecvent, il fixeaza la o valoare simbolica) la care se adauga - impozitul, contributia la pensii, contributia la sanatate, somaj, etc. plus cheltuielile aferente pentru efectuare expertiza (benzina, cazare, diurna, etc.) plus cheltuieli cu materiale consumabile (xerox, imprimanta, hartie, etc.).
Astfel, instanta si partile in proces vor fi informate asupra costurilor expertizei. Se va solicita instantei sa se pronunte asupra evaluarii.
Activitatea de expertiza se desfasoara dupa ce in contul Biroului de expertiza tehnica judiciara se regaseste pe numele expertului, onorariul stabilit de catre instanta, iar instanta se pronunta asupra evaluarii costurilor expertizei.
Cand se trimit adresele de convocare a partilor pentru efectuare expertiza, in adresa se mentioneaza pe langa obiectivele expertizei si documente utile pentru expert, ce trebuie puse la dispozitie de catre parti, data/ locul convocarii, inclusiv evaluarea costurilor expertizei.
Nu am depus raportul de expertiza, cu riscul de a fi amendat, decat dupa ce in contul de la Biroul local de expertize se regaseau toti banii, conform evaluarii.
In rare cazuri, am modificat evaluarea costurilor expertizei, o data cu depunerea raportului de expertiza.
Procedand astfel, in cei 17 ani in care am efectuat expertize tehnice judiciare, in 2-3 cazuri am fost nevoit sa intocmesc cereri asemanatoare celei facute de dvs.
Este adevarat, ca in specialitatea mea de expertiza - protectia muncii/ conditii de munca, eram 8 specialisti judiciari la nivel de tara/ niciun expert, efectuam expertize in toata tara, la judecatorii si tribunale, dosarele aveau de multe ori peste 15 reclamanti, iar volumul de munca era imens pentru fiecare dosar - existand rapoarte de 180-250 pagini plus 200-300 pagini de anexe, iar in acelasi timp puteam sa fiu nominalizat si in 8-10 dosare (aveam de unde alege, daca instanta nu se pronunta asupra evaluarii facute, solicitand inlocuirea cu un alt specialist, pentru motivul ca nu exista timpul necesar pentru efectuare expertiza si intocmire raport de expertiza).
In momentul cand fiind nominalizat in 72 de dosare, in toata tara, am fost amendat pentru nedepunere raport la termen, am fost nevoit sa solicit radierea din lista expertilor/ specialistilor judiciari autorizati de cater MJ.
Propuneri facute de mine MJ pentru imbunatatirea activitatii de expertiza tehnica judiciara gasiti aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Multumesc pentru atentia acordata.
Nu ati citit tot textul postarii: la cererea de majorare a onorariului s-a depus si un Deviz de calcul al cuantumului acestui onorariu.
Activitatea Dvs. prodigioasa nu are legatura cu problematica mesajului.
Daca totusi aveti opinii in legatura cu subiectul, le astept cu interes.
Cu stima
Art. 274 din Codul de procedura civila prevede:
Partea care cade in pretentiuni va fi obligata la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata. Judecatorii nu pot micsora cheltuielile de timbru, taxe de procedura si impozit proportional, plata expertilor, despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut.
Trebuie sa faceti o cerere de reexaminare a masurii reducerii onorariului aratand ca aceasta masura este nelegala avandu-se in vedere prevederile art. 274 din Codul de procedura civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe expertize florescu58 florescu58 Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)
O analizã din perspectiva practicienilor a noilor reglementãri privind expertizele judiciare. ASOCIATIA PROFESIONALA A EXPERTILOR JUDICIARI CAB ASOCIATIA PROFESIONALA A EXPERTILOR JUDICIARI CAB [b]Mica reformă in materie civilă.[/b] Modificări in privinţa modului de administrarea probei cu expertiza judiciară. [b]O analiză din perspectiva ... (vezi toată discuția)
Procedura de efectuare a unei expertize tehnice judiciare POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE In forum am intervenit in multe discutii legate de expertiza tehnica judiciara, de onorariul expertilor/ specialistilor tehnici judiciari, de costurile unei ... (vezi toată discuția)