Pentru a nu se ajunge in situatia ca instanta de judecata sa nu aprobe onorariul definitiv, consider ca este util ca inainte de a incepe activitatea de expertiza intr-un dosar, este corect sa se depuna la dosarul cauzei de catre expert o evaluare a costurilor expertizei, in care sa apara distinct: onorariul solicitat de catre expert pentru a efectua lucrarea (diferit sau identic cu cel fixat de catre instanta, care frecvent, il fixeaza la o valoare simbolica) la care se adauga - impozitul, contributia la pensii, contributia la sanatate, somaj, etc. plus cheltuielile aferente pentru efectuare expertiza (benzina, cazare, diurna, etc.) plus cheltuieli cu materiale consumabile (xerox, imprimanta, hartie, etc.).
Astfel, instanta si partile in proces vor fi informate asupra costurilor expertizei. Se va solicita instantei sa se pronunte asupra evaluarii.
Activitatea de expertiza se desfasoara dupa ce in contul Biroului de expertiza tehnica judiciara se regaseste pe numele expertului, onorariul stabilit de catre instanta, iar instanta se pronunta asupra evaluarii costurilor expertizei.
Cand se trimit adresele de convocare a partilor pentru efectuare expertiza, in adresa se mentioneaza pe langa obiectivele expertizei si documente utile pentru expert, ce trebuie puse la dispozitie de catre parti, data/ locul convocarii, inclusiv evaluarea costurilor expertizei.
Nu am depus raportul de expertiza, cu riscul de a fi amendat, decat dupa ce in contul de la Biroul local de expertize se regaseau toti banii, conform evaluarii.
In rare cazuri, am modificat evaluarea costurilor expertizei, o data cu depunerea raportului de expertiza.
Procedand astfel, in cei 17 ani in care am efectuat expertize tehnice judiciare, in 2-3 cazuri am fost nevoit sa intocmesc cereri asemanatoare celei facute de dvs.
Este adevarat, ca in specialitatea mea de expertiza - protectia muncii/ conditii de munca, eram 8 specialisti judiciari la nivel de tara/ niciun expert, efectuam expertize in toata tara, la judecatorii si tribunale, dosarele aveau de multe ori peste 15 reclamanti, iar volumul de munca era imens pentru fiecare dosar - existand rapoarte de 180-250 pagini plus 200-300 pagini de anexe, iar in acelasi timp puteam sa fiu nominalizat si in 8-10 dosare (aveam de unde alege, daca instanta nu se pronunta asupra evaluarii facute, solicitand inlocuirea cu un alt specialist, pentru motivul ca nu exista timpul necesar pentru efectuare expertiza si intocmire raport de expertiza).
In momentul cand fiind nominalizat in 72 de dosare, in toata tara, am fost amendat pentru nedepunere raport la termen, am fost nevoit sa solicit radierea din lista expertilor/ specialistilor judiciari autorizati de cater MJ.
Propuneri facute de mine MJ pentru imbunatatirea activitatii de expertiza tehnica judiciara gasiti aici:
www.avocatnet.ro/content/for...