avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... recurs la ICCJ
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

recurs la ICCJ

Buna ziua
Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns urgent. Am avut un proces judecat in prima instanta la Curtea de Apel. Am pierdut si vreau sa fac recurs la ICCJ . Concluziile se depun odata cu depunerea recursului sau se pot depune si mai tarziu , la termen ??

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:51, 13 Februarie 2009
daca prin concluzii intelegeti motive de recurs, acestea trebuie depuse in interiorul termenului de recurs. daca intelegeti note scrise, acestea se pot depune pana la inchiderea dezbaterilor.
recursul se depune in 15 zile la instanta a carei hotarare se ataca.
Inscrisurile si dovezile care imi sustin cauza se arata in motivarea recursului sau se depun la termen odata cu concluziile scrise?? Aspectele de care Curtea nu a tinut cont se arata in motivare sau in concluziile scrise ??
Toate motivele de fapt si de drept pentru care apreciati ca hotararea instantei de fond este netemeinica si nelegala trebuie invocate fie prin cererea de recurs, fie printr-un memoriu separat, care insa trebuie depus tot inauntrul termenului de recurs de 15 zile. Prin concluziile scrise nu puteti dezvolta sau argumenta alte motive decit cele invocate prin recurs. Daca doriti sa mai depuneti in probatiune inscrisuri ele trebuie anexate la cererea de recurs. Ca atare va sfatuiesc sa formulati recursul motivat, pentru a nu va afla in situatia de a vi se anula ca nemotivat.
Recursul se va motiva prin însăşi cererea de recurs sau înăuntrul termenului de recurs (art.303 alin.1 C.proc.civ.).
Coroborând aceste prevederi cu cele ale art.301 C.proc.civ., deducem că termenul de motivare a recursului are aceeaşi durată cu termenul de exercitare a recursului, adică de 15 zile.
Potrivit art.305 C.proc.civ. , în instanţa de recurs nu se pot produce probe noi, cu excepţia înscrisurilor, care pot fi depuse până la închiderea dezbaterilor. Drept urmare, textul art.305 C.proc.civ. consacră regula inadmisibilităţii probelor noi în recurs, regulă întemeiată pe raţiunea că recursul nu este o cale de atac devolutivă, ca şi apelul, ci un mijloc procedural prin care se realizează doar un examen al hotărârii atacate.
Fiind o instanţă de control judiciar şi nu de judecată în fond, instanţa de recurs va verifica hotărârea atacată pe baza probelor administrate la fond, fără a avea posibilitatea , de regulă, de a administra probe noi.
"Aspectele de care Curtea nu a tinut cont", astfel cum v-ati exprimat, vor constitui motivarea recursului.

Desigur ca, daca veti invoca motive de ordine publica, atunci solicitati instantei aplicarea prevederilor art. 306 Cod procedura civila. Dar sa nu deviez de la topic!

In concluziile scise veti face referire si la apararile partii potrivnice, respectiv la intampinarea pe care o va depune (daca o va depune).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probe noi depuse la ca, inscrisuri care nu au fost depuse la instanta de fond bartac bartac Buna seara, un litigiu de munca care a fost atacat cu recurs, mai poate depune angajatorul inscrisuri noi in recurs la curtea de apel? Avand in vedere si Art. ... (vezi toată discuția)
In recurs se poate solicita interogatoriul paratului? handsu handsu Daca la recurs se poate solicita interogatoriul paratului ? (vezi toată discuția)
Recurs depus de angajator carmenba carmenba Ce sanse are angajatorul in recurs, daca tribunalul a decis nulitate absoluta asupra concedierii mele? Cit poate dura recursul la Curtea de Apel in conflicte ... (vezi toată discuția)