avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... c pre-post natal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

c pre-post natal

am si eu o intrebare,,,eu de la 1 februarie trebuie sa intru in prenatal...dar este posibil sa nasc mai repde de termen, termenul ar fi 6 martie.... cum se procedeaza...? eu p 31 ianuarie merg sa imi elibereze concediu prenalat pt luna febriarie 1-28 febriarie... daca eu nasc de exemplu p 24 februarie... mise intrerupe cat stau in spital concediul deja eliberat si imi da med d fam altul? sau cum?ca doar trebuie si vizat la med muncii si predat la firma pana p 5 ale lunii urmatoare....sau s considra c pre si cat stau 3-5zilein spital knd nasc?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:10, 31 Ianuarie 2013
Buna!

Nu ti se va intrerupe CM, ba din contra, pe 1 martie doctorul iti va elibera inca o luna de CM. Ai 2 posibilitati: fie ramai in CM 42 de zile dupa ce ai nascut si depui dosar pt indemnizatie, fie astepti sa faci toate cele 126 de zile deCM (si pre si post natal) si apoi depui dosarul. Oricum legea zice ca mai devreme de 42 de zile dupa nastere nu poti depune dosarul pt indemnizatie.
1. Nu mai trebuie alt certificat medical pe luna februarie, este valabil cel eliberat deja, chiar daca nasteti inainte de 1 martie.

2. Incepand cu data nasetrii copilului se va considera concediu postnatal chiar daca certificatul medical pe februarie precizeaza prenatal (sarcina).
ok multumessc frumos... da voi astepta sa termin cele 126 zile d pre post natal de maine 01.02.2013 pana in 06.06.2013 pt k e convenabil la bani si abia dupa sa depun actele pt concediu.crestere bebe pana la doi ani...cu cat timp inainte sa se termine cele 126 zile se depun actele? imi puteti spune ce acte trebuie depuse pt indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani si c acte trebuie pt a cere alocatia d la stat d 200 ron pana la 2 ani....si unde se depun in ambele cazuri !!!! multumesc frumos
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:

a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;

b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);

c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;

d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;

f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
...

Art. 14
(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
...

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...

2. - Asadar in termen de 60 de zile lucratoare trebuie sa depuneti actele necesare la Primarie.
- Daca le depuneti mai repede veti primi si indemnizatia mai repede.

3. Actele aratate mai sus sunt cele cu caracter general de aceea trebuie sa mergeti la Primarie sa luati lista cu actele necesare specifice situatiei dvs.

4. - In cererea pentru indemnizatia pentru CCC este si o rubrica pentru alocatia de stat pentru copii pe care o completati.
- Intrati pe
[ link extern ]
si vedeti cum arata o astfel de cerere.
deci daca eu ies din prenatal p 6 iunie..in urm 60 zile tre sa depun actele...si daca le depun inainte de a termina postnatalu adika inainte d 6 iunie e vreo pb?

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pentru al doilea copil dutcaandrea dutcaandrea Buna ziua as dori daca se poate raspuns la o intrebare din data de 23 mai 2015 sant in concediu de maternitate pe perioada de 2 ani cu toate formele legale ... (vezi toată discuția)
Depunerea dosarului pentru indemnizatia pentru cresterea copilului caprice28 caprice28 Buna ziua, Sunt in concediul prenatal cel de 126 de zile de la data de 1 februarie. Eu urmeaza sa nasc pe 20 martie. Intrebarea mea este cand trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc alinadinca alinadinca buna ziua, as vrea sa stiu daca indemnizatia se plateste de la terminarea concediului postnatal sau de la data depunerii dosarului, a durat mai mult decat ma ... (vezi toată discuția)