avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil 2013 luat de tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil 2013 luat de tata

Lucrez de 18 luni la o R.A, sotia mea urmeaza sa nasca in februarie, ea este studenta(la buget)..vreau sa stiu daca eu sau sotia beneficiem de concediu CCC avand in vedere faptul ca eu am ceva probleme la servici si sunt amenintat cu desfacerea contractului de munca pana la data nasterii..Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:31, 17 Decembrie 2013
Poate beneficia de ccc oricare dintre parinti daca indeplineste conditia: in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, a realizat venituri profesionale supuse impozitarii.
Se considera stagiu de cotizare si urmarea cursurilor universitare, si periada de somaj (pentru dvs., in caz ca sunteti concediat).

Ce l mai probabil, in cazul somajului si al stagiului asimilat la studenti, indemnizatia va fi la minim. Daca realizati venituri, va fi 85% din media lor pe ultimul an.
Concediul vreau sa il iau eu si ma intreb daca trebuie sa-mi anunt angajatorul ca vreau CCC cu o perioada determinata inainte?..sau doar dupa cele 42 zile de lauzie ale sotiei?
Mentionez faptul ca nu am discutat cu nici un coleg de servici si nici cu cei de la personalul R.A ca sotia urmeaza sa nasca si eu vreau CCC.
Ca tata, nu trebuie sa asteptati cele 42 de zile pentru a intra in ccc. Puteti intra direct in ccc de la data nasterii.
Nu sunteti obligat de lege sa anuntati inainte. Eu cred ca ar fi oportun sa anuntati, dar nu este legal obligatoriu.
Cel mai tarziu cand puteti anunta este la data nasterii, cand trebuie sa cereti de la locul de munca o serie de acte ce va sunt necesare la obinerea indemnizatiei.
1. Deoarece mama este studenta si nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dvs. puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.

2. - Pentru aceasta trebuie sa faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca pentru a intra in CCC pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului (depinde ce varianta alegeti).
- Cererea o faceti imediat dupa ce se naste copilul si aveti certificatul lui de nastere din care o copie anexati la cerere.

3. - Angajatorul este obligat sa va aprobe CCC.
- Pe perioada cat sunteti in CCC nu puteti fi concediat decat daca angajtorul este in reorganizare judiciara sau faliment.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...
Sotia mea a nascut in 04.02.2013 si incepand cu data de 08.02.2013 am primit 5 zile pentru eveniment in familie urmand ca in data de 15.02.2013 sa reiau activitatea.Bun. In data de 08.02.2013 am depus la angajator o cerere de suspendare a CIM(incepand cu data de 15.02.2013) in vederea obtinerii CCC o copie a certificatului de nastere a fetitei,o adeverinta tip pe care trebuie sa o complecteze angajatorul cu situatia salariilor si o declaratie pe propria raspundere a sotiei ca nu a fost salariata(nu a beneficiat de nici un fel de indemnizatie prenatal sau lauzie)ca este studenta la zi. Acum intrebarea mea e daca angajatorul refuza cererea mea de suspendare a CIM sau intarzie cu aprobarea ei pana la data de 15.02.2013...la cine ar trebui sa apelez?Eu nu mai pot ramane la servici si am nevoie de decizia de suspendare de la angajator cat mai repede.Mentionez faptul ca doamnele de la personal mi-au cerut tot felul de acte care nu sunt prevazute in actele ce sunt necesare obtuinerii CCC de exemplu mi-au cerut o adeverinta de Centrul Militar Judetean (de recrutare)si o adeverinta de la finante pentru sotie care sa dovedeasca ca nu a fost angajata.Eu cred ca toate aceste acte ce-mi sunt cerute..sunt in incercarea de am incetini depunerea dosarului la Primaria de unde apartin.Multumesc

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Lacrami0ara Lacrami0ara Buna ziua. As dori sa stiu urmatoarele lucruri dintr-o situatie in care tatal copilului (necasatorit cu mama), cadru militar, doreste sa intre in concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu paternal silvia99 silvia99 va rog frumos: ce e pro/contra legat de intrare in concediu paternal (salariat cu vechime 10 ani in firma, 750 lei brutul). care e per maxima/minima de a ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tatal copilului vioreltudorascu vioreltudorascu Buna ziua Ce vechime trebuie sa am ca si angajat ca sa pot beneficia de concediu de paternitate? (vezi toată discuția)