cf art 389 C.pr.civ., daca trec 6 luni in care creditorul nu a mai indeplinit un act de executare, executarea silita se perima.
Ce acte sunt considerate acte de executare?
Daca ultima somatie a fost trimisa in 16 iulie 2012, dar debitorul a formulat cerere in instanta de contestare la executare si a cerut suspendarea executarii fara cautiune, cerere respinsa in 10 septembrie 2012, de la care data se calculeaza termenul de 6 luni, 16 iulie sau 10 septembrie?
Creditorul fiind parat in procesul de contestare la executare, participarea la acest proces poate fi interpretata ca ...,,oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire,, ...cf art 389 C.pr.civ.?
Executoril judecatoresc demareaza etapele si procedura de executare silita la cererea si in temeiul documentelor puse la dispozitie de creditor
Tot creditorul detine dreptul sa staruie sau nu ,asupra cererii depuse la executorul judecatoresc,
sens in care creditorul are obligatia ca din 6 in 6 luni sa introduca cerere la bej de mentinere pe rolul activ a cererii de executare silita a debitorului
Care este temeiul juridic invocat pentru a cerut suspendarea executarii fara cautiune ?
Actetele de executare reprezinta documentele intocmite de executorul judecatoresc
Daca ultimul act al executorului este din 16.07.2012, atunci aceasta e data de la care se calculeaza termenul de perimare. Insa creditorul poate formula o noua cerere, caz in care se va emite o noua somatie. Practic, perimarea reprezinta o sanctiune adusa creditorului pt lipsa de staruinta in executare; dar, printr-o noua cerere, procedura se reia...ce-i drept, de la inceput, adica de la somatie, insa avand in vedere ca in cazul prezentat de dvs. s-a facut doar somatia, nu e nicio diferenta.
Atentie, insa, la actele de urmarire ale executorului, solicitarile sale privind averea si veniturile debitorului, este posibil ca acestea sa fi urmat somatiei, termenul calculandu-se de la ultimul act de acest gen.