avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită termenul executarii silite
Discuție deschisă în Executare silită

termenul executarii silite

Daca in intervalul legal de 6 luni prevazut de codul de procedura civila ( nu mai stiu articolul ) nu s-a luat nici o masura pentru executarea silita si nu s-a trimis nici o somatie de executare de la un executor judecatoresc mai este in termen posibilitatea executarea silite a unei hotarari judecatoresti obtinute in anul 2005 ? ( stiu ca termenul este de 3 ani dar sa fie respectata procedura de executare silita altfel...)
Cel mai recent răspuns: wiki38 , utilizator 13:58, 17 Februarie 2011
Este vorba de prevederile art. 389 C.proc.civ., si anume daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei.
Pentru constatarea perimarii mai intai trebuie sa existe inceputa executarea silita , iar de la indeplinirea ultimul act de executare trebuie sa treaca 6 luni de zile.
Perimarea nu are nici un efect cat priveste dreptul la actiune al creditorului care, daca se mai afla in termenul de prescriptie, va putea face o noua cerere de incepere a executarii silite.

Pai da. Dar termenul de prescriptie e de trei ani nu ? ( Decretul 157 - prescriptia extinctiva parca ) Iar daca in cei trei ani nu s-a respectat termenul de 6 luni in care avea dreptul sa inceapa executarea silita asa cum prevde art. 389 c.p.c. , executarea se perima de drept. Iar daca se primeste o somatie de executare se poate face contestatie impotriva ei si sa se solicite desfiintarea executarii ca urmare a perimarii nu ? Eu am avut o situatie asemanatoare, am facut asa si s-a inchis dosarul. Bine la mine era vorba si de punerea in executare a unei hotarari judecatoresti care fusese desfiintata, care nu era definitiva si nici investita cu titlu executoriu si mai era si autoritate de lucru judecat.....
1. Cred ca confuzi perimarea executarii cu prescriptia dreptului de a cere executarea silita.
2. Pentru a interveni perimarea trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) executarea silita a fost declanşata;
b) a trecut mai mult de 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire.
3. Dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită, adica de la data cand a ramas definitiva si irevocabila hotararea. Dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel.
4. Perimarea nu are nici un efect cat priveste dreptul creditorului de acere executarea silita care, daca se mai afla in termenul de prescriptie, va putea face o noua cerere de incepere a executarii silite.
5. Împotriva executării silite, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare.
Absolut de acord cu elis.
In plus, daca nu era definitiva, nu avea autoritate de lucru judecat.
Si cred ca in cazul acesta prezentat de dv., cu hotararea din 2005, prescriptia a fost intrerupta prin inceperea executarii (cerere de executare, notificare etc., de la caz la caz, in functie dde cat de multe acte de executare s-au facut in acest dosar).

Problema se pune ca dosarul de executare silita sa ramana in nelucrare mai mult de 6 luni, iar de la investirea cu formula executorie sau de la legalizare. dupa caz, sa fi trecut mai mult de 3 ani.
Numai in acest caz intervine pierderea dreptului la a mai cere executarea.
Dar si aici intervine o exceptie, si anume, poprirea.:O

Alte discuții în legătură

Executare dorinv dorinv speta: o executare silita. Cerea de executare facuta in 2003, executorul obtine incuviintarea executarii. Face poprire pe conturile debitorului. Intervin niste ... (vezi toată discuția)
Creante fiscale-amenzi crisenz crisenz Buna dimineata! As dori sa stiu daca se mai poate pune in aplicare, astazi, un titlu executoriu intocmit de directia impozite si taxe a primariei in anul ... (vezi toată discuția)
Executare silita contract telefonie radoimarian radoimarian Buna ziua, Ieri am primit o somatie de la un cabinet executor judecatoresc cu suma 6000 ron referitor la un contract telefonie mobila incheiat in anul 2003 ... (vezi toată discuția)