avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaraþii pentru venituri din profesii liberale ºi ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaraþii pentru venituri din profesii liberale ºi contract de mandat (preºedinte as. de propr.)

Apelez la cunostintele Dvs. in ceea ce priveste procedura de declarare si plata a contributiilor sociale in urmatoarea situatie in care se afla o persoana cu venituri impozabile ce provin din 2 surse, respectiv:

1. venituri din profesie liberala (din 2008) cu declaratie si contract de asigurari atat la pensii cat si la sanatate. La pensii nu s-a mai platit contributia din 2011 pentru ca s-a dovedit ca nu a depasit faimosul plafon, lucru ce sa regularizat in anul ulterior (2012) pentru cel precedent. La sanatate s-au achitat si nu sunt nelamuriri dat fiind ca acestea trebuie platite din toate veniturile.

2. venituri din mandat de presedinte de asociatie de proprietari la care asociatia calculeaza, retine si vireaza cas, cass si impozit pe venit

Intrebari:
1. pentru contributia la pensii din veniturile din profesia liberala se depune declaratia 600 (pentru 2013) pentru stabilirea contributiilor la nivel minim sau declaratia 601 de suspendare a contractului de asigurare din 2008 anexand dovada platii contributiilor din veniturile de mandatul datat martie 2012 (venituri asimilate salariilor)?

2. cum si cui arat, pentru regularizarea contributiei la pensii pe 2012, ca veniturile din profesia liberala s-au situat sub plafon? In 2012 am facut aceasta procedura pentru 2011 cu casa de pensii, acum discutam cu ANAF, care este procedura?

3. In declaratia de venituri pentru profesia liberala (200) trebuie sa declar si veniturile din mandat? sau le declar separat (prin ce procedura)?

Multumesc anticipat pentru lamuriri si baza legala.
L.C.

Alte discuții în legătură

platã contribuþii ªomaj/ cas (pensie) în calitate de angajat ºi pfa simultan gmadalina19 gmadalina19 Buna ziua as avea si eu o intrebare legata de contributia la somaj si pensie in calitate de pfa. Eu sunt salariata la privat de unde mi se retin direct ... (vezi toată discuția)
Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Cass,pentru administrator imobile la asociatie de proprietari,pensionar fratila mihaela fratila mihaela Am primit o Decizie de impunere a CASS, pe perioada2010-2012 . In martie 2011, As.de proprietari a solicitat relatii la CASS , privind obligatiile de plata. ... (vezi toată discuția)