avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Platã contribuþii ªomaj/ CAS (pensie) în calitate ...
Discuție deschisă în Traduceri

Platã contribuþii ªomaj/ CAS (pensie) în calitate de angajat ºi PFA simultan

Buna ziua
as avea si eu o intrebare legata de contributia la somaj si pensie in calitate de pfa. Eu sunt salariata la privat de unde mi se retin direct toate aceste contributii, dar mai am si un PFA pe care mai fac traduceri din cand in cand. Am colaborat doar Cu diicot si pana in auguts se retinea automat pensia si somajul cand facturam. in urma unei OUG din august am inteles ca nu ne mai opreste si ca trebuie sa ne ocupam noi de asta.
daca angajatorul meu plateste deja aceste contributii, eu sunt obligata s ale platesc si la PFA? intelesesem ca cele obligatorii sunt sanatatea si impozitul.
va multumesc de ajutor
Madalina
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 17:21, 5 Decembrie 2012
Ati inteles foarte bine.
Fiind angajata cu CIM, nu aveti obligatia sa platiti contributii la pensii si nici la somaj. La somaj, acea faimoasa OUG a fost in vigoare doar 2 luni in vara anului trecut. In concluzie, aveti de achitat doar contributia la sanatate si impozitul pe venituri din activitatea PFA.
L.C.
Va Multumesc foarte mult. dar ce se intampla cu banii care mi-au fost retinuti anul trecut ca si contributie pt pensie si somaj si anul acesta pana in august? am dreptul sa solicit rambursarea lor, sau asta e, raman la stat? Multumesc
Daca sunteti sigura ca vi s-au retinut contributiile de mai sus in urma colaborarii cu DIICOT, raspunsurile la intrebarile Dvs. sunt:
1. Casa de Pensii nu returneaza contributiile platite in plus dar vor fi luate in calcul la stabilirea pensiei atunci cand va fi cazul.
2. In ceea ce priveste contributia la somaj, puteti depune o cerere de returnare a fondurilor (virate in baza colaborarii) la agentia pentru ocuparea fortei de munca (AJOFM de pe raza localitatii unde aveti domiciliul) si vedeti ce raspuns primiti.
Asigurati-va ca sumele oprite pentru contibutia la somaj au fost retinute conform legii inainte de a solicita returnarea acestora.
Care sunt categoriile de persoane asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj?
• persoanele care desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau pe bazã de contract de muncã temporarã, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
• funcţionarii publici si alte persoane care desfãşoarã activitãţi pe baza actului de numire;
• persoanele care îşi desfãşoarã activitatea in funcţii elective sau care sunt numite in cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului;
• soldaţii şi gradaţii voluntari;
• persoanele care au raport de munca in calitate de membru cooperator;
• alte persoane care realizeazã venituri din activitãţi desfãşurate potrivit legii şi care nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute mai sus, în condiţiile în care pentru aceste persoane asupra veniturilor respective existã obligaţia, potrivit legii, de platã a contribuţiei de asigurãri pentru şomaj.

[ link extern ]
L.C.
Multumesc, suma de la somaj este f mica 0.5%, m-ar fi intereat exact pensia unde s-a retinut 10.5%. Multumesc pentru ajutor
Cu placere:)
Puteti pune o intrebare la casa de Pensii dar am mari indoieli ca vi se returneaza banii. N-au facut-o anul trecut (o situatie similara) cand ar fi fost simplu dar acum, cand toate fondurile sunt gestionate de ANAF, procedura va fi si mai grea sau inexistenta.
:luck:
L.C.

Alte discuții în legătură

Declaraþii pentru venituri din profesii liberale ºi contract de mandat (preºedinte as. de propr.) Laura Ciobeica Laura Ciobeica Apelez la cunostintele Dvs. in ceea ce priveste procedura de declarare si plata a contributiilor sociale in urmatoarea situatie in care se afla o persoana cu ... (vezi toată discuția)
Plata cas si cass pt. venituri din activitati independente stefanelul stefanelul Buna ziua, Sunt o persoana fizica neautorizata care obtin venituri din activitati independente pe baza unui contract de prestari servicii de publicitate pe ... (vezi toată discuția)
Depunere declaratii pfa traducator sonia1978 sonia1978 Buna ziua, Sunt traducator PFA, inregistrat la Adm. Financiara, in sistem real, neplatitor de TVA. Anul trecut in luna ianuarie am depus la Adm. Financiara ... (vezi toată discuția)