avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Platã contribuþii ªomaj/ CAS (pensie) în calitate ...
Discuție deschisă în Traduceri

Platã contribuþii ªomaj/ CAS (pensie) în calitate de angajat ºi PFA simultan

Buna ziua
as avea si eu o intrebare legata de contributia la somaj si pensie in calitate de pfa. Eu sunt salariata la privat de unde mi se retin direct toate aceste contributii, dar mai am si un PFA pe care mai fac traduceri din cand in cand. Am colaborat doar Cu diicot si pana in auguts se retinea automat pensia si somajul cand facturam. in urma unei OUG din august am inteles ca nu ne mai opreste si ca trebuie sa ne ocupam noi de asta.
daca angajatorul meu plateste deja aceste contributii, eu sunt obligata s ale platesc si la PFA? intelesesem ca cele obligatorii sunt sanatatea si impozitul.
va multumesc de ajutor
Madalina
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 17:21, 5 Decembrie 2012
Stie cineva care este procedura exacta in asemenea cazuri?
Cum trebuie formulata Cererea de reziliere a contractului de asigurare pensii? Am inteles ca e obligatorie asemenea cerere scrisa si depusa la registratura ANAF (!).
P.S. Desi le-am prezentat adeverinta de salariat, vor copie dupa contractul de munca.
@Mnemosyne
Desi nu am avut de-a face deocamdata cu ANAF din acest punct de vedere, poate va ajuta procedura pe care am facut-o in iunie 2012 pentru regularizarea anului 2011 in ceea ce priveste anularea platii contributiilor de 232 lei/luna.
M-am prezentat cu declaratiile 200 si 220 si am intocmit doua "comunicari de modificare", una in baza D200 si celalata in baza D220.
Prima comunicare arata cam asa:

Antet casa de pensii
Comunicare de modificare
nr X, ziua y, luna z, anul 2012
Pentru asiguratul:
Nume si prenume........
CNP ............
Incepand cu data de : zi 1, luna 01, an 2011
in declaratia individuala de asigurare nr.....din ziua..., luna..., anul...
au survenit urmatoarele modificari:
Pe linie punctata, am completat conform instructiunilor functionarei "suspendare lipsa venituri conform D200"
Aceasta comunicare de modificare a fost incheiata in 2 ex, in prezenta lui X, avand functia Z.

A doua comunicare de modificare cu acelasi format, a fost completata pe linia punctata cu mentiunea "Revenire cu 01.01.2012 conform D220."

Presupun ca procedura va fi aceeasi pentru regularizarea anului 2012, in 2013. Oricum, daca s-a schimbat ceva odata cu transferul la ANAF, am mari indoieli esta reglementata deocamdata procedura de suspendare.

In declaratia individuala de asigurare initiala, pe verso, la art. 11, exista mentiunea:
"- voi depune declaratia de retragere in termen de 30 de zile de la data de la care nu ma mai regasesc in situatia/situatiile prevazute la punctul 5 din prezenta declaratie"
La punctul 5 sunt mentionate categoriile de contribuabili ( asociat, administrator, pfa,etc.)

Incercati sa intocmiti o Comunicare de modificarea declaratiei individuale de asigurari cu subtitlu Declaratie de retragere
Pentru asiguratul:
Nume si prenume........
CNP ............
Incepand cu data de : zi ..., luna ...., an .....
in declaratia individuala de asigurare nr.....din ziua..., luna..., anul...
au survenit urmatoarele modificari:
prin care mentionati ca nu mai detineti calitatea de.....si prin urmare nu va mai incadrati in prevederile legii 19/2000 (sau legea prin care ati fost asigurat)
Luati un numar de inregistrare cu data depunerii si vedeti ce rezulta.
Daca functionarii nu vor s-o primeasca in forma asta, spuneti-le sa va ofere formularele potrivite pentru acest demers.
:luck:
L.C.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
Laura Ciobeica, moderator
@gmadalina19
Pentru suspendarea declaratiei de asigurare (daca exista).

@Mnemosyne
Cum trebuie formulata Cererea de reziliere a contractului de asigurare pensii? Am inteles ca e obligatorie asemenea cerere scrisa si depusa la registratura ANAF (!).
P.S. Desi le-am prezentat adeverinta de salariat, vor copie dupa contractul de munca.


Am gasit formularul minune prin care se poate solicita suspendarea declaratiei de asigurari pentru plata contributiilor la pensii.
ANAF a publicat noul frmular 601, care poate fi utilizat de persoanele fizice care nu mai trebuie sa achite CAS catre stat si solicita incetarea obligatiei de plata a acestei contributii.

Formularul 601 - Cerere de incetare a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale - a fost aprobat prin Ordinul ANAF nr. 1714/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 798 din 28 noiembrie 2012

Printre documentele doveditoare ce se vor anexa acestui formular se afla si copia contractului de munca, act care dovedeste ca sunteti deja asigurat, avand calitatea de salariat.

Articolul referitor la aceasta procedura si formularul 601 publicate de Avocatnet le gasiti in linkul de mai jos.
www.avocatnet.ro/content/art...
L.C.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaraþii pentru venituri din profesii liberale ºi contract de mandat (preºedinte as. de propr.) Laura Ciobeica Laura Ciobeica Apelez la cunostintele Dvs. in ceea ce priveste procedura de declarare si plata a contributiilor sociale in urmatoarea situatie in care se afla o persoana cu ... (vezi toată discuția)
Plata cas si cass pt. venituri din activitati independente stefanelul stefanelul Buna ziua, Sunt o persoana fizica neautorizata care obtin venituri din activitati independente pe baza unui contract de prestari servicii de publicitate pe ... (vezi toată discuția)
Depunere declaratii pfa traducator sonia1978 sonia1978 Buna ziua, Sunt traducator PFA, inregistrat la Adm. Financiara, in sistem real, neplatitor de TVA. Anul trecut in luna ianuarie am depus la Adm. Financiara ... (vezi toată discuția)