avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Cum se poate jongla la un PFA cu contributiile ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Cum se poate jongla la un PFA cu contributiile obligatorii?

Am un PFA prin care imi intra lunar in cont 1700 ron. Credeti ca este mai avantajos sa imi platesc contributiile pentru sanatate, somaj, pensii etc din aceasta suma, sau ar fi mai indicat sa figurez ca angajata la o firma oarecare unde sa mi se traga aceste contributii,( eu fiind nevoita sa achit ceea ce plateste firma respectiva pentru mine)?
Cel mai recent răspuns: livis , utilizator 19:23, 8 Februarie 2013
- ca pfa platiti: 16% impozit venit, 5.5% CASS si o suma minim 232 lei / luna la pensii,; somajul este optional
- daca activitatea dvs se poate impozita in baza normelor de venit, atunci procentele de mai sus se aplica la acea suma care poate fi mai mica decat venitul dvs real
- daca sunteti impozitata in sistem real , in urma unor cheltuieli pe care le aveti si sunt deductibile se poate deduce o parte din impozit

- ca salariu veti plati cam 45 % impozite [ link extern ]
daca sunteti angajata cu o ora pe luna, la un tert angajator, ati avea de platit contributiile aferente salariului negociat....nu ati mai fi obligat sa conrtibuiti la pensie...
Deci, daca sunt angajata si platesc toate contributiile catre stat (aferente salariului negociat), nu mai trebuie sa platesc la PFA decat impozitul pe venit de 16%? Impozitul se scade din ce a ramas dupa ce s-au scazut deducerile?
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2013
aurora_oprescu2009, utilizator
daca aveti contract de munca si pfa nu sunteti obligata sa platiti la pensii pt pfa, insa cei 5.5% la sanatate da

impozitul pe venit nu este deductibil
Ati inteles bine.
Cea mai avantajoasa ipostaza pt. dvs. este sa aveti contract de munca pe o ora pe luna sau o ora pe zi - cum reusiti sa va descurcati - (la o ora pe zi trebuie sa platiti din buzunar 63 lei la un salariu negociat de 105 lei/luna). In acest caz, ca PFA nu trebuie sa ma platiti contrib. de pensii ci numai impozitul pe venit si contributia de sanatate in procent de 5.5 % din venitul net (asta daca sunteti in sistem real).

Alte discuții în legătură

Obligatii pfa MariaComan14 MariaComan14 buna ziua, In momentul de fata lucrez pe baza de PFA, nefiind salariata nicaieri. Doresc sa stiu daca se merita se-mi inchei un contract de munca (fictiv) ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa 2012 apetra apetra ce contributii trebuiesc platite la bugetul de stat si care este baza legala? ce contributii plateste daca mai exista si un angajat? (vezi toată discuția)
Pfa contributii cas, cass slade_green2000 slade_green2000 Detin un PFA care se ocupa de comertul cu amanuntul pe internet. Sa zicem ca am incasari pe anul 2012 de 6000 lei, cheltuieli de 4000 rezultand un profit de ... (vezi toată discuția)