Claudiu90 a scris:
Sotul verisoarei dvs. avea dreptul la jumatate din bunurile comune(ca principiu bunurile comune sunt cele dobandite in timpul casatoriei) plus o cota de 3/4 din masa succesorala(in masa succesorala intra cealalta jumatate a bunurilor comune+bunurile proprii ale defunctei) urmand ca restul de 1/4 din masa succesorala sa va revina dvs. in calitate de colateral al defunctei doar in cazul in care nu mai exista alti mostenitori dintr-o clasa preferentiala,de exemplu ascendenti(parinti,bunici) despre care nu ati mentionat nimic,ati spus doar ca nu are frati si nici copii.
Nu este problema dvs. cum si intre cine se imparte averea sotului verisoarei dvs.,nu aveti absolut nicio calitate in aceasta chestiune,va intereseaza doar acea cota de 1/4,cota ce nu are vreun amestec cu mostenirea sotului;niciun document intocmit de sotul verisoarei nu va poate afecta dreptul dvs. de mostenire.Daca verisoara dvs. a desemnat anumiti legatari prin intermediul unui testament atunci dvs. veti pierde in favoarea legatarilor deoarece nu sunteti mostenitor rezervatar.
Proprietatile imobiliare sunt inscrise de regula in registre speciale de publicitate(carte funciara,registre electronice) deci nu poate exista incertitudine in privinta cunoasterii proprietarului.
Mostenitori din clasa preferentiala nu exita, acestia fiind decedati. Verisoara mea a dobandit imobilele de la tatal ei care a decedat mai demult, la fel si mama ei. Ascendenti nu mai exista.
Verisoara mea nu a avut niciun testament in momentul trecerii. Au fost amandoi persoane mai retrase si fara prea multa preocupare asupra acestor chestiuni.
Ma voi interesa sa vad daca exista ceva documente legate de dreptul de proprietate. Teoretic se cunoaste doar situatia prezentata, nimeni nestiind de vreun document de transfer a proprietatii la vreun anumit moment, in vreun anumit fel, din motivul prezentat mai sus.
Multumesc mult pentru raspunsul clar!
Daca mai sunt si alte aspecte ce pot clarifica situatia si eu nu le-am prezentat, puteti intreba. Nu ma pricep foarte mult sa abordez aspecte de acest fel.
O seara linistita!