avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli de judecata diminuate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli de judecata diminuate

Buna ziua
am 2 intrebari si anume:
Cum se calculeaza cheltuielile de judecata ?
Se poate cere recalcularea acestor cheltuieli daca mi se par mici in comparatie cu ce am cheltuit in realitate?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriandaa , utilizator 13:28, 31 Ianuarie 2013
In ce sens sa solicitati recalcularea? Ati solicitat in fata instantei de judecata la judecarea pe fond a dosarului si vi s-au acordat, prin pronuntarea unei hotarari? Or, doriti sa le solicitati si nu ati depus inca dovezile efectuarii acestor cheltuieli? Cheltuielile de judecata le puteti solicita la judecarea pe fond a dosarului, conform art. 274 Cod de Procedura Civila, cuantumul acestuia fiind determinat de catre dumneavoastra, anexand inscrisurile doveditoare (de ex: onorariul avocatial - chitanta emisa de forma de exercitare a profesiei de avocat, cheltuieli privind deplasarea daca sunteti din alta localitate decat cea a instantei de judecata, cheltuieli privind drepturile salariale - daca v-ati invoit de la servici si pentru acea zi nu ati fost platita, etc.), urmand ca instanta sa aprecieze daca intre ce ati solicitat si inscrisurile doveditoare exista o legatura si ca acele cheltuieli au fost ocazionate cu procesul. Cu stima.
am cerut in instanta de judecata, iar aceasta a calculat (nu stiu cum!) o suma care e considerabil mai mica decat ce am cheltuit eu(onorariu avocat, onorariu expert imobiliar, )
Instanta de judecata poate sa cenzureze onorariul avocatial, daca apreciaza ca fata de activitatile desfasurate de catre avocatul care v-a reprezentat, onorariul acestuia ar fi prea mare. Dumneavoastra puteti uzita de calea de atac in situatia in care considerati ca instanta de judecata a apreciat in mod gresit si ar fi trebuit sa acorde toate cheltuielile efectuate. Apelati cu incredere la avocatul dumneavoastra pentru a va sfatui corespunzator. Cu stima.
Stimat forumist,

Primul pas ar fi să vedeți hotărârea motivată.

Subsecvent, dacă suma considerabil mai mică nu este justificată prin respingerea ca nedovedită a unor sume cerute, limitarea rambursării cheltuielilor privind onorariul avocatului, sau alte asemenea situații, poate exista o simplă eroare de calcul.

Astfel, ultimul pas ar fi o cerere conform art. 281 Cod procedură civilă, care prevede:

(1)Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea şi susţinerile părţilor sau cele de calcul, precum şi orice alte erori materiale din hotărâri sau încheieri pot fi îndreptate din oficiu sau la cerere.

Cu stimă.
MULTUMESC PENTRU RASPUNS!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare onorariu avocat victoria_alba victoria_alba Buna dimineata! Am castigat un proces in care am avut calitatea de parata, l-am castigat. S-a facut recurs de catre reclamant. Bine-nteles ca am platit ... (vezi toată discuția)
Cum pot solicita îndreptarea erorii efectuate de instanță privind calculul la plata cheltuielilor de judecată pe care pârâtul trebuie să mi le plătească? _Alin_ _Alin_ Cum se procedeaza repararea erorii cauzate de instanta la plata cheltuielilor de judecată? Mentionez ca in momentul cand am introdus actiunea in judecată, ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata user2032 user2032 Buna seara, Nu am cunostinte juridice, dar am impresia ca avocatul meu incearca sa ma insele. Sunt parte vatamata intr-un dosar penal aflat in stadiul de ... (vezi toată discuția)