avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Buna, am sa nasc in februarie 2013, am o intreprindere familiala si pana acuma am platit toate contributiile la stat , insa nu demult am aflat ca la CAS nu au luat pentru cele 0.85% si de aceea nu pot beneficia de cele 126 zile de concediu medical de maternitate, din care 42 este obligatorie dupa nastere, insa daca bine am inteles daca toate celelalte sunt platite si am realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni pot beneficia de concediu de crestere a copilului timp de doi ani, numai ca trebuie sa solicit de la data nasterii copilului. Poate sa imi confirme cineva acest lucru? Este foarte important!
Cel mai recent răspuns: nagyestera , utilizator 20:24, 30 Ianuarie 2013
1. Deoarece nu puteti beneficia de concediu de maternitate atunci veti beneficia de concediu pentru crestere copil (CCC) incepand cu data nasterii copilului.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).
...

multumesc din suflet pentru ajutor.multa sanatate va doresc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot solicita intrarea in ccc? magdalenar magdalenar am intrat in prenatal pe 1 noembrie,am nascut pe 19 decembrie. cind trebuie sa depun actele pentru post natal,si ce acte trebuie?multumesc (vezi toată discuția)
Tatal - concediu ingrijire copil pana la varsta de 2 ani Elssa Elssa Buna ziua, Daca un angajat a carui sotie nu lucreaza vrea sa intre in concediu pentru crestere copil pana la varsta de 2 ani, trebuie sa astepte sa treaca ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru tata! Vladimir03 Vladimir03 Buna ziua, vin cu urmaoarea intrebare deoarece nu vad in lege o precizare clara asupa acestui aspect : - pot sa intru in luna de ccc pt tata in perioada ... (vezi toată discuția)