avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sesizare catre ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sesizare catre ITM

Buna ziua!
Ma intereseaza sa stiu, daca in cazul unei sesizari facute de un salariat la ITM, in cazul de fata ITM Bucuresti, inspectorii de munca vor anunta firma ca urmeaza un control sau vor furniza societatii reclamate datele angajatului care a facut sesizarea, sunt acestea confidentiale?
Majoritatea angajatilor se tem sa depuna plangeri la ITM pt nerespectarea drepturilor ce li se cuvin si pt abuzuri din partea angajatorului, intrucat au impresia ca vor fi fortati ulterior sa plece din firma.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:52, 17 Noiembrie 2017
Inspectorii au obligatia de a pastra confidentialitatea datelor de identificare a celor care au depus sesizari ... ITM-ul va veni in control si va solicita angajatorului mai multe documente printre care si cele ale persoanei care a depus sesizarea.
Poate veni ITM-ul in control la o ora din afara programului de lucru daca se semnaleaza faptul ca angajatii lucreaza de mai bine d eo luna de zile multe ore peste programul normal fara sa se tina o evidenta a orelor lucrate suplimentar si fara o recompensa a acestora?
De ex. daca programul de lucru este de la 8-17 iar angajatii sunt obligati sa stea zilnic pana la 20 la serviciu, daca se solicita inspectorilor sa faca o verificare la firma in intervalul 17-20, acestia din urma vor da curs solicitarii?
Multumesc!
Destul de probabil ca vor da curs acestei sesizari, insa, de multe ori, aceste ore sunt in afara programului lor de lucru, asadar, din acest punct de vedere poate fi protejat angajatorul respectiv, insa, maniera de contol cu privire la orele suplimentare este aceea ca se iau prin sondaj cativa salariati, carora li se da un chestionar de completat, printre intrebari regasindu-se si perioada zilnica de lucru.
Da, ITM-ul poate veni in control la orice ora .. in acest caz, pe ordinul de serviciu trebuie mentionata durata controlului
Si daca angajatii respectivi nu vor sa recunoasca ca stau la serviciu pana la ore tarzii de teama sa nu-si piarda locul de munca sau din alte motive, ce sanse sunt ca angajatorul sa fie tras la raspundere doar cu declaratiile reale a 2 din 10 angajati?

Alte discuții în legătură

Strigator la cer!pana si itm a ajuns sa fie corupt in aceasta romanie tot mai murdara!oare a mai ramas ceva necorupt in aceasta tara??? Gyna Gyna Buna ziua!Am avut si inca le mai am postate ,doua comentarii despre ilegalitatile ce se comit la locul meu de munca.Am fost sfatuita sa apelez la ITM si am ... (vezi toată discuția)
Problema ssimona_ ssimona_ Buna ziua! Am si eu o problema la locul de munca.. Este primul meu job si nu prea stiu cum as putea proceda... Problema este ca aceasta firma profita de ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața! angajatorul refuza acordarea repaosului săptămânal,de ... Cnma Cnma Bună dimineața! Angajatorul refuza acordarea repaosului săptămânal,de concediu de odihna nici nu vrea să audă.. De fiecare dată îmi zice că pot ... (vezi toată discuția)