avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... tichete masa la salariu minim pe economie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

tichete masa la salariu minim pe economie

se pot da tichete de masa la un angajat cu salariul minim pe economie din mediul privat , cite bucati si ce formalitati (documente) se intocmesc si cit este valoarea cheltuielilor totale al e societatii cu bonuri comparativ cu cele fara bonuri ,ms?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 3 Iulie 2014
Numarul maxim de tichete de masa care se pot acorda intr-o luna este egal cu numarul de zile lucratoare din acea luna in care salariatul a fost prezent la serviciu.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
Iulian MANEA, Contabil
Acordarea tichetelor de masa nu are legatura cu nivelul salariului; pt c/val tichetelor se calculeaza si retine numai impozit iar numarul tichetelor acordate nu trebuie sa depaseasca numarul zilelor lucratoare din luna.

Tichetele de masa se acorda numai pentru zilele efectiv lucrate, conform pontajului din luna respectiva.

Angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea 53/2003 - Codul muncii , pot beneficia de tichete de masa.
Acestea sunt cheltuielile sociale deductibile fiscal in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.
Buna ziua
Am urmatoarea situatie si 2 explicatii diferite
Exemplul este urmatorul
Un angajat a lucrat in luna aprilie toata luna, iar salariul brut aferent este de 850 fara alte sporuri sau sambete lucrate etc.
La cei 850 brut netul este de 636
Salariatul respectiv a avut asa
850 brut 168 bonuri de unde a rezultat un rest de plata de 595 si salriul net 763
A mers sa se intereseze pentru un credit micut si ii s-a zis ca nu e ok ca trebuia sa aiba 636 in mana indiferent de situatie ca asa prevede legea si bonuri nu sa ii diminueze banii( bacnotele/)efectiv primite in mana respectiv 595 .
conteaza daca primesti 595 bani in mana si 168 bonuri sau trebuia 636 lei neaparat si bonuri
Incepand cu iulie 2010, prin Hotararea Guvernului nr. 791/2010 tichetele de masa sunt incluse in randurile veniturilor din salarii si considerate asimilate salariilor prin completarea pct. 68 lit. a) cu liniuta a 8-a care mentioneaza si tichetele de masa.

Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, prevad la pct. 106 ca venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 55 alin. (1) — (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.

Asadar, in venitul brut lunar realizat intra venitul din salarii, veniturile asimilate salariilor carora li se aplica aceleasi reguli de impunere si avantajele acordate de angajator .

Potrivit reglementarilor Codului fiscal, veniturile in natura se cumuleaza in vederea impozitarii in luna in care acestea au fost primite de salariati. In aceeasi maniera, respectand regula generala, sunt tratate si celelalte venituri din salarii (de exemplu primele), cumulandu-se cu veniturile de natura salariala ale lunii in care se platesc. In mod similar, Hotararea Guvernului nr. 791/2010 a reglementat impozitarea valorii nominale a tichetelor de masa, acordate potrivit legii, ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite. Prin urmare, contravaloarea tichetelor de masa va fi inclusa in statul de salarii in scopul impozitarii. Calculul, retinerea si virarea impozitului pe salarii se va efectua de catre angajator , contravaloarea tichetelor de masa fiind impozitata prin cumulare cu celelate venituri de natura salariala realizate in luna in care sunt acordate.

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, reglementarile referitoare la scutirea de la plata acestora, stabilite potrivit art. 8 din Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, raman in vigoare, salariatul datorand de fapt pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii. In concluzie, chiar daca aceste venituri sunt supuse impozitului pe salarii, angajatorul nu va calcula contributiile obligatorii asupra tichetelor de masa care se acorda in continuare cu respectarea prevederilor Legii nr. 142/1998, potrivit prevederilor art. 29615 lit. o) din Codul fiscal.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu + bonuri de masa mjbrutus mjbrutus Va salut. Sunt proaspat angajat nu am mai avut vreun job pana acum si am o nedumerire legata de salariu. Lucrez part time (4h) si am 425 brut ( adica jumatate ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa bonaparte bonaparte de ce bonurile de masa se retin din salariu angajatului ? eu stiu ca angajatul plateste doar impozitul pe bonuri , nu ca le plateste integral salariatul . e ... (vezi toată discuția)