avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii

Buna ziua!
In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, dar fara plata indemnizatiei, pt. ca am ales varianta a, cu plata indemnizatiei pe 1 an. Postul pe care sunt incadrata urmeaza sa se desfiinteze. In aceste conditii, pot beneficia de ajutor de somaj?

O alta intrebare pe care o am este daca din platile compensatorii pentru disponibilizare se retine contributie pentru asigurari sociale si contributie pentru asigurari sociale de sanatate la intreaga suma sau doar in limita a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, pt. ca eu am gasit in Normele metodologice la Codul Fiscal, "art. 296^4 Baza de calcul al contribuţiilor sociale individuale
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:........
........t) veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă......

si (2) În situaţia în care totalul veniturilor prevăzute la alin. (1) este mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, contribuţia individuală de asigurări sociale se calculează în limita acestui plafon, pe fiecare loc de realizare a venitului".

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: guiualina , utilizator 14:30, 24 Octombrie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare
...

3. - Intr-un raspuns al ANOFM (pe care nu il am la indemana, nu mai stiu unde l-am pus) se spune ca perioadele asimilate stagiului de cotizare la somaj sunt luate in calcul numai pentru aplicarea cotelor procentuale prevazute la art.39(3) din Legea 76/2002, nu si pentru stabilirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj (art.39(1) din Legea 76/2002).
- Ar fi bine sa puneti aceasta intrebare si la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
- Rugamintea mea este sa postati si aici raspunsul primit! Multumesc!

4. - Concediul de maternitate (sarcina si lauzie) nu este nici stagiu de cotizare nici perioada asimilata stagiului de cotizare la somaj.
- De altfel toate concediile medicale nu sunt stagii de cotizare la somaj cu exceptia primelor 5 zile suportate la plata de angajator (concediul de maternitate este suportat in totalitate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate).
Multumesc frumos!
Nu prea inteleg de ce, daca in OUG scrie "constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002", in realitate nu se ia in calcul, deci nu constituie. La mine nu s-a luat in calcul nici la stabilirea perioadei, nici a cotei procentuale...
Voi intreba la ANOFM.
Multumesc inca odata!
Ultima modificare: Marți, 6 August 2013
guiualina, utilizator
Pentru pensie, fiind perioada asimilata stagiului de cotizare, se valorifica numai in cazul pensiei pentru limita de varsta.
Dar totusi, in cazul somajului, la ce este luata in calcul, adica OUG 111 specifica foarte clar ca este perioada asimilata stagiului de cotizare, iar la somaj nu se ia in calcul. Atunci la ce mai foloseste aceasta asimilare, acest articol din Ordonanta?
1. Asteptati raspunsul de la ANOFM sa vedem ce spune.

2. E foarte important raspunsul pe care il veti primi.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru somaj mocanuveronica mocanuveronica Bună ziua ! Mi-am bagat actele necesare pt. şomaj în urma desfiinţării locului de muncă . Eu am lucrat la firma respective 11 ani , din care 4 ani am ... (vezi toată discuția)
Durata somaj alynna298 alynna298 buna ziua, eu am vechime pe cartea de munca 4 ani,8 luni si 2 sapt. aceasta este vechimea calculata pana am intrat in concediu prenatal in data de 14 martie ... (vezi toată discuția)
Perioada de ccc este vechime in munca? andrei_ady84 andrei_ady84 Buna ziua! Vreau sa stiu daca, concediul de crestere copil intra la experienta de lucru. Vechime ani de munca.Va multumesc. (vezi toată discuția)