avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii

Buna ziua!
In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, dar fara plata indemnizatiei, pt. ca am ales varianta a, cu plata indemnizatiei pe 1 an. Postul pe care sunt incadrata urmeaza sa se desfiinteze. In aceste conditii, pot beneficia de ajutor de somaj?

O alta intrebare pe care o am este daca din platile compensatorii pentru disponibilizare se retine contributie pentru asigurari sociale si contributie pentru asigurari sociale de sanatate la intreaga suma sau doar in limita a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, pt. ca eu am gasit in Normele metodologice la Codul Fiscal, "art. 296^4 Baza de calcul al contribuţiilor sociale individuale
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:........
........t) veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă......

si (2) În situaţia în care totalul veniturilor prevăzute la alin. (1) este mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, contribuţia individuală de asigurări sociale se calculează în limita acestui plafon, pe fiecare loc de realizare a venitului".

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: guiualina , utilizator 14:30, 24 Octombrie 2013
Am primit raspunsul de la ANOFM. Au fost trecute toate prevederile legale din Legea 76/2002 referitoare la stagiul de cotizare si prevederile art.22 alin(1) din OUG 111/2010 si am fost indrumata sa ma adresez AJOFM, ceea ce eu deja facusem. Ca urmare a solicitarii facute AJOFM, mi s-a luat in calcul la stagiul de cotizare CCC pe care l-am avut in baza OUG 111/2010, dar nu si cel pe care l-am avut in baza OUG 148/2005.
OUG 158/2005 se refera ma concediile medicale care nu sunt stagii de cotizare la somaj deoarece din ele nu se retine contributia pentru somaj.
Nu 158/2005, OUG 148/2005, pentru ca eu am avut 2 CCC succesive, pentru 2 copii, primul in baza OUG 148/2005, al doilea in baza OUG 111/2010.
1. Aveti dreptate, am facut eu o confuzie.

2. - OUG 148/2005 (care a fost inlocuita, de la 01.01.2011, cu OUG 111/2010) spune si ea ca perioada de CCC este stagiu de cotizare la sanatate si stagiu asimilat stagiului de cotizare la pensii.
- Nu spune insa nimic in legatura cu asimilarea sau nu cu stagiul de cotizare la somaj, asa ca Agentia de Somaj a procedat corect.
Aveti dreptate, nu spune negru pe alb ca perioada in care o persoana beneficiaza de CCC cu plata indemnizatiei reprezinta stagiu de cotizare la somaj, dar spune:

Art. 61 - (1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 1 au dreptul la concediu fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului după primele 3 naşteri sau, după caz, după primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (2).
(2) Durata concediului prevăzut la alin. (1) este de 3 luni şi se acordă integral, o singură dată, fiecăruia dintre părinţii fireşti ai copilului sau, după caz, persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (2), în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv a vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistrează la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.
(4) Perioada în care o persoană beneficiază de concediu fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.

Probabil cineva s-a gandit ca se subintelege....din pacate, la fel ca multe alte legi, este sau mai bine zis, era, incompleta si interpretabila....

Cu perioada in care am fost in CCC in baza OUG 111/2010 ma incadrea in procentul de 7% si 12 luni perioada de acordare, avand un stagiu de cotizare intre 10 si 20 de ani; imi lipseau de fapt doar 5 luni ca sa trec in acest prag.

Multumesc frumos pentru ajutor si pentru timpul acordat!
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2013
guiualina, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru somaj mocanuveronica mocanuveronica Bună ziua ! Mi-am bagat actele necesare pt. şomaj în urma desfiinţării locului de muncă . Eu am lucrat la firma respective 11 ani , din care 4 ani am ... (vezi toată discuția)
Durata somaj alynna298 alynna298 buna ziua, eu am vechime pe cartea de munca 4 ani,8 luni si 2 sapt. aceasta este vechimea calculata pana am intrat in concediu prenatal in data de 14 martie ... (vezi toată discuția)
Perioada de ccc este vechime in munca? andrei_ady84 andrei_ady84 Buna ziua! Vreau sa stiu daca, concediul de crestere copil intra la experienta de lucru. Vechime ani de munca.Va multumesc. (vezi toată discuția)