avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general reevaluare cladiri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

reevaluare cladiri

La 31 dec trebuie efectuata reevaluarea constructiilor detinute de o societate. In cadrul acestora, sunt si constructii care au durata normala de functionare expirata, valoarea ramasa fiind zero. Reevaluarea se face prin eliminarea amortizarii din valoarea contabila a constructiilor. Pentru constructiile cu durata de functionare terminata se poate stabili o noua valoare in urma reevaluarii? Normal ar trebui sa se poata, intrucat acestea functineaza in continuare. In acest caz nu trebuie sa se atribuie de catre evaluator o noua durata de functinare, in intervalul careia sa se calculeze amortizare?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mirela Durnea - Expert contabil , Contabil 15:34, 31 Ianuarie 2013
Ba da, ati rationat foarte corect!
Va multumesc. Evaluatorul considera ca valoarea noua stabilita este o valoare reziduala si nu mai trebuie calculata amortizare.
Opinia mea este ca, daca nu intentionati sa vindeti activul (la valoarea reziduala), ati putea sa amortizati si aceasta valoare, pe durata de utilizare estimata. In acest caz valoarea reziduala devine nula.

Succes!
Multumesc
Asa este, noua valoare stabilita prin reevaluare se amortizeaza pe durata estimata de functionare. Acest lucru insa nu va influienta impozitul pe profit, deoarece conform codului fiscal, rezervele din reevaluare sunt asimilate veniturilor.

Norme metodologice:
"Art 19.
Exemple de elemente similare veniturilor:

- rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) şi alin. (5^1) din Codul fiscal;"

"Art 22. (5^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuată după data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizării fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate şi/sau casate, se impozitează concomitent cu deducerea amortizării fiscale, respectiv la momentul scăderii din gestiune a acestor mijloace fixe, după caz."

Alte discuții în legătură

Reevaluarea clãdirilor amortizate integral maria69 maria69 Am făcut o reevaluare la clădiri,majoritatea dintre ele erau amortizate integral. Amortizarea se mai calculează la valoarea reevaluată ? (vezi toată discuția)
Durata amortizare cladire reevaluata oroian-rodica oroian-rodica O cladire are val de inventar = val amortizata La 31.12.2012 s-a efectuat reevaluarea. Care va fi durata de amortizare si cum se face calculul amortizarii? (vezi toată discuția)
Reevaluare decembrie 2013 asmotortrade asmotortrade Buna ziua! In dec. 2013 am efectuat reevaluare cladirii. Pana in ianuarie 2013 faceam lunar 105-1065 cu diferenta dintre valoarea vechii amortizari si val noii ... (vezi toată discuția)