avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Reevaluare decembrie 2013
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Reevaluare decembrie 2013

Buna ziua! In dec. 2013 am efectuat reevaluare cladirii. Pana in ianuarie 2013 faceam lunar 105-1065 cu diferenta dintre valoarea vechii amortizari si val noii amortizari pe care o tratam ca o cheltuiala nedeductibila fiscal. Din feb- dec.2013 am facut un analitic distinct si am inregistrat in continuare nota 105-1065. Intrebare: din ianuarie 2014 pot sa nu mai inregistrez aceasta nota? Cineva mi-a spus ca sunt obligata de nu stiu ce norme ale Ordinului 3055/2009 mULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: asmotortrade , utilizator 13:45, 11 Ianuarie 2014
Potrivit Ordinului 3055/2009 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene:

124 - ( (3) Surplusul din reevaluare inclus în rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct în rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci când acest surplus reprezintă un câştig realizat.
În sensul prezentelor reglementări câştigul se consideră realizat la scoaterea din evidenţă a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din câştig poate fi realizat pe măsură ce activul este folosit de entitate. În acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenţa dintre amortizarea calculată pe baza valorii contabile reevaluate şi valoarea amortizării calculate pe baza costului iniţial al activului.
....
124^1. - În cazul terenurilor şi clădirilor care au fost reevaluate şi au făcut obiectul unei cedări parţiale, la scoaterea din evidenţă a acestora, diferenţa din reevaluare aferentă părţii cedate se consideră surplus realizat din rezerve din reevaluare, corespunzător valorii contabile a terenurilor, respectiv a clădirilor, scoase din evidenţă, şi se evidenţiază în contul 1065 «Rezerve reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare».


Deci nu e obligatorie inregistrarea daca surplusul nu reprezintă un câştig realizat.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
si cu suma inregistratata feb.dec.2013 in analitic distinct cum fac sa o impozitez cu 3%?am folosit metoda evaluarii nete. Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
asmotortrade, utilizator
asmotortrade a scris:

si cu suma inregistratata feb.dec.2013 in analitic distinct cum fac sa o impozitez cu 3%?am folosit metoda evaluarii nete. Multumesc!


Ce scriu mai jos se refera la anul 2013.

In baza impozabila pt impozit venit micro 3% in anul 2013 intrau elementele de mai jos si deci nu se impoziteaza rezerva din reevaluare:

Cod fiscal
Art. 112^7. - (1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d) veniturile din subvenţii de exploatare;
e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.


Ce spuneti d-voastra era impozabil din pct de vedere al impozitului pe profit:

Norme Cod fiscal art 19

Norme metodologice:
12.
Exemple de elemente similare veniturilor:

....
- rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) şi alin. (51) din Codul fiscal;



Art 22 alin (5^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuată după data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizării fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate şi/sau casate, se impozitează concomitent cu deducerea amortizării fiscale, respectiv la momentul scăderii din gestiune a acestor mijloace fixe, după caz.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Am sa las suma din ct.1065 analitic in pace pana la o eventuala vanzare a activului. Iar din ianuarie 2014 nu mai fac nota 105-1065 deoarece mi se pare ca mai rau ma incurc. Oricum la o eventuala vanzare se va impozita ce mai ramane in ct.105.Va multumesc tare mult pt. raspunsuri, recunosc ca, eram putin in ceata privind aspectele rez. din reevaluare pe micro.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soldul contului 1065 la microintreprindere lucica21 lucica21 buna ziua. o soc.care in anul 2010 a fost platitoare de impozit pe profit si care avea in patrimoniu 2 mijloace fixe la care li s-a facut reevaluare la ... (vezi toată discuția)
Contul 105 completat: doresc o propunere corectă din punct de vedere fiscal, pentru determinarea bazei impozabile la calculul impozitului pe venit micro balintemese balintemese Intrebare Doresc o propunere corecta din punct de vedere fiscal, pentru determinarea bazei impozabile la calculul imp. Pe venit micro. Conform Legea nr. ... (vezi toată discuția)
Incadrare fiscala sume aferente surplusului realizat din reevaluare pentru microintreprindere radumuresan radumuresan Pana in ian 2013 societatea o fost incadrata la impozit pe profit iar rezelvele reprezentand surplus realizat din reevaluari au fost considerate la calculul ... (vezi toată discuția)