avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Incadrare fiscala sume aferente surplusului realizat ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Incadrare fiscala sume aferente surplusului realizat din reevaluare pentru microintreprindere

Pana in ian 2013 societatea o fost incadrata la impozit pe profit iar rezelvele reprezentand surplus realizat din reevaluari au fost considerate la calculul impozitului pe profit elemente similare veniturilor pe masura amortizarii imobilizarilor.
Din febr. 2013 societatea este incadrata ca microintreprindere. Cum trebuie tratate sumele aferente inregistrarii lunare :105=1065?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:17, 31 Martie 2014
Cf Cod fiscal:

Microintreprinderile:

ART. 112^7 Baza impozabilă

(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;

b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;

c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;

d) veniturile din subvenţii;

e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;

f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;

g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;

h) veniturile din diferenţe de curs valutar;

i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;

j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.

(1^1) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:

a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;

b) în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.


Acele sume sunt impozitate doar de catre cei care platesc impozit pe profit in baza ART. 22 Provizioane şi rezerve

(5^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuată după data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizării fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate şi/sau casate, se impozitează concomitent cu deducerea amortizării fiscale, respectiv la momentul scăderii din gestiune a acestor mijloace fixe, după caz.


Ca remarca potrivit Ordin 3055/2009:

(3) Surplusul din reevaluare inclus în rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct în rezerve (contul 1065 \"Rezerve reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare\"), atunci când acest surplus reprezintă un câştig realizat.
În sensul prezentelor reglementări câştigul se consideră realizat la scoaterea din evidenţă a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din câştig poate fi realizat pe măsură ce activul este folosit de entitate. În acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenţa dintre amortizarea calculată pe baza valorii contabile reevaluate şi valoarea amortizării calculate pe baza costului iniţial al activului.


Deci nu aveti obligatia sa capitalizati daca activul nu este scos din evidenta, dar puteti. Trebuie sa fie mentionat in Politicile contabile cand se opereaza inregistrarea capitalizarii prin 1065.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluare decembrie 2013 asmotortrade asmotortrade Buna ziua! In dec. 2013 am efectuat reevaluare cladirii. Pana in ianuarie 2013 faceam lunar 105-1065 cu diferenta dintre valoarea vechii amortizari si val noii ... (vezi toată discuția)
Impozit microintreprindere prest prest Buna ziua. O societate comerciala platitoare de impozit pe venit,a avut un proces cu Primaria,pe care l-a castigat. Suma primita,se impoziteaza cu ... (vezi toată discuția)
Inchiderea contului 105 bujor66 bujor66 La 31.12.2011 societatea a vandut o cladire cu 200.000 lei ( 161.290 lei + TVA 38.710 lei). Valoarea de inventar a cladirii , reevaluata , este de 141.000 ... (vezi toată discuția)