avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... +acceptarea tacita a mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

+acceptarea tacita a mostenirii

sora mea decedeaza in urma cu 2 ani,are un fiu care nu deschide legal mostenirea si care decedeaza si el in urma cu 6 luni dar nu are mostenitori,eu in calitate de matusa dau declaratie de acceptare dupa nepot si cu intarziere si dupa sora ,dar apare si o verisoara primara la mostenire pentru ca fratele meu este decedat,ce trebuie sa fac sa dovedesc ca nepotul a acceptat tacit mostenirea si ce acte stabilesc acceptarea tacita a nepotului
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:25, 13 Februarie 2009
Eu cred ca nu va puteti descurca intr-un astfel de proces.
Trebuie sa stiti dvs ce acte de acceptare tacita a facut acea persoana si sa dovediti.
Depinde si de cursul procesului.E posibil sa nu se discute despre acest aspect in proces.Se poate insa si invoca.
Ar trebui sa consultati un avocat verbal intrucat e de discutat.Depinde si cine deschide procesul.

avocat Claudiu Lascoschi
eu vreau sa deschid procesul pentru ca eu am facut multe investitii acolo ,notarul mi-a zis ca eu iau jumatate iar cealalta jumatate ii revine nepoatei mele(verisoara cu defunctul)pentru ca nepotul meu nu a acceptat mostenirea,el locuind in acel imobil pana la deces,
Eu nu stiu ce v-a zis notara sau ce ati inteles dvs, dara daca nepotul a locuit acolo a cam acceptat mostenirea.Asta vad eu la prima vedere, dar poate ca notarara stie mai multe lucruri despre situatia de fapt.
De aceea ziceam ca ar fi bine sa consultati un avocat verbal.Eu oricum cred ca a acceptat tacit succesiunea.

avocat Claudiu Lascoschi
Faptul ca nepotul a locuit in casa sorei dvs numai "pana la deces", cum spuneti dvs, NU este un act de acceptare tacita a succesiunii, ar fi fost un astfel de act daca ar fi continuat sa locuiasca acolo DUPA decesul acesteia in cadrul termenului de 6 luni prevazut de CC.
Judecatorul va decide daca nepotul a acceptat sau nu succesiunea, nu notarul.. si ce nu v-a mai spus notarul este ca asta se intampla numai in cazul in care cineva invoca exceptia neacceptarii succesiunii (mai rar cand exista relatii bune intre mostenitori, dar nu stiu daca este cazul cu vara dvs, poate ea ar incerca sa invoce aceasta exceptie ca sa-l indeparteze pe nepot de la succesiune)

Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2009
contsters87229171, utilizator
Daca e ,,pana la deces" nu a acceptat.
E greu de spus fara sa cunoastem toate amanuntele.
Poate a facut alte acte de acceptare.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accepatre succesiune doina_i doina_i Daca nu am facut la timp acceptarea se mai poate face ceva? (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 10 ani irisp irisp Parintii socrului meu au murit acum cativa ani buni. De atunci el se chinuie sa faca succesiunea, dar un nepot de pe frate care a murit nu se implica si nu a ... (vezi toată discuția)
Acceptarea succesiunii Lukkkas Lukkkas Stimate d-ne/domni In urma cu 4 luni bunica mea a decedat lasand in urma o casa. Mostenitorii ar fi fica acesteia (sora mamei) respectiv eu si fratele meu ... (vezi toată discuția)