avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Despre informarea obligatorie privind medierea, la ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Despre informarea obligatorie privind medierea, la actiuni civile sub 50.000 lei

Buna ziua. as dori sa deschid un subiect in ce priveste sfera de aplicare a procedurii prealabile instantei de judecata care ar urma sa fie obligatorie la 01 februarie 2013, in cazul urmatoarelor litigii:
- in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la Registrul Comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedurile prevazute la art. 999-1018 din Codul de procedura civila.

Cred ca in cazul acestui text de lege trebuie despicat firul in patru, ca sa se inteleaga categoriile de litigii care intra in sfera lui. Astfel, s-ar aplica urmatoarelor litigii:
- in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptiile date. aici s-a include toate litigiile civile, inclusiv cele comerciale sub aceasta valoare, avand in vedere ca in prezent codul comercial a fost abrogat, iar potrivit noului cod civil, comerciantii sunt considerati profesionisti in sensul noului cod civil?
- exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa se refera ca trebuie parcursa procedura prealabila in cazul recursurilor impotriva acestor hotararii executorii, sau in cazul oricaror litigii care se nasc ulterior ramanerii irevocabile a unei astfel de hotarari, in legatura cu procedura de insolventa?
- exceptia cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedurile prevazute la art. 999-1018 din Codul de procedura civila; tinand cont ca este vorba de procedura ordonantei de plata (care anterior abrogarii codului comercial era o procedura comerciala reglementata de OUG 119/2007), in cazul de fata exceptia din lege vizeaza exceptarea de la mediere a ordonantelor de plata indiferent de valoarea actiunii, sau doar a celor care nu depasesc 50000 lei; procedura de executare silita a sentintelor pronuntate in cadrul ordonantelor de plata sunt supuse procedurii prealabile obligatorii sau nu? dar somatiile de plata judecate conform OG 5/2001 se asimileaza termenului de ordonanta de plata folosit in cadrul acestei exceptii sau nu?
Cel mai recent răspuns: marusca , utilizator 13:49, 15 Februarie 2013
Prevederea la care faceţi referire este incidentă strict atunci când este vorba despre obligativitatea informării cu privire la avantajle medierii , informare prealabilă introducerii unei cereri de chemare în judecată. Iar asta fără a se deduce în mod eronat că aceste litigii , ce au valoarea de peste 50.000 de lei , nu pot face obiectul medierii.Ele sunt pretabile medierii ,doar că părţile nu sunt ţinute să facă dovada informării atunci când litigiile depăşesc valoarea de 50.000 lei.
Nu ştiu dacă putem despica firul în patru , dar vă sugerez ca, pentru a înţelege mai limpede această prevedere, să lecturaţi OG 90 pe 2012, unde art 59 din Legea 192 se modifică, iar litera f a acestui articol prevede :
f) in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedura prevazuta la art. 1.013-1.024 sau la cea prevazuta la art. 1.025-1.032 din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
Aşadar, trebuie să aveţi în vedere prevederile din Noul Cod de procedură civilă, şi nu pe cele ale codului în vigoare încă, în privinţa excepţiilor .
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Revin la discutia anterioara. Ramane discutabil acest articol, avand in vedere ca in prezent fostele actiuni comerciale au devenit litigii intre profesionisti in acceptiunea noului cod civil. Multumesc pentru Informatia privind Ordonanta 90/2012, cu precizarea ca modificarea lit. f) face parte din art. 60 indice 1. Multumesc inca o data.

Este relevanta in privinta aplicarii obligativitatii procedurii prealabile de informare si OUG 4/2013 care prevede ca:
OUG 4/2013 modifica data de intrare in vigoare a Codului de Procedura Civila si anumite termene importante privind medierea
01-02-2013
Sursa: Monitorul Oficial
------------------
In Monitorul Oficial Partea I nr. 68/2013 a fost publicata OUG 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.

Astfel, Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 545 din 3 august 2012, cu completarile ulterioare, intra in vigoare la data de 15 februarie 2013, cu exceptia dispozitiilor art. 80, care intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si a dispozitiilor art. 38 pct. 1 si 2, care intra in vigoare la data de 1 iulie 2013.

Mai mult, dispozitiile art. 2 alin. (1^2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata, se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august 2013.

Termenul prevazut la art. II din Legea nr. 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 462 din 9 iulie 2012, referitor la intrarea in vigoare a dispozitiilor art. 60^1 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga dupa cum urmeaza:
- pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 545 din 3 august 2012, cu completarile ulterioare, in ceea ce priveste dispozitiile alin. (1) lit. a)-f);- pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 486 din 15 iulie 2010, in ceea ce priveste dispozitiile alin. (1) lit. g).

Ma mai interesa un aspect: o actiune izvorata dintr-un raport comercial (nascut sub incidenta vechiul cod civil si a codului comercial) cu o valoare mai mare de 50.000 lei, intra sau nu sub incidenta obligativitatii informarii prealabile la mediator? Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
eagle_free, utilizator
Vreau sa dau in judecata Casa de Pensii Bucuresti pentru recalcularea pensiei.Suma pe care eu o consider ca mi-o datoreaza este de 4000 ron.Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa ma adresez intii unei birou de mediere? Pot depune actiunea si pina la termenul dat de instanta pentru judecata sa ma duc la mediator? Sau e obligariu sa ma duc intii la mediator si apoi sa ma adresez instantei? Si unde ii gasesc? Am inteles ca informarea este gratuita dar ca e necesar sa mi se elibereze un fel de certificat precum ca am participat la aceasta informare.Acel certificat il platesc? Care sint costurile in acest caz?
Alegeti modalitatea care va avantajeaza. Nu este obligatoriu sa mergeti la mediator inainte de depunerea actiunii, puteti prezenta certificatul la prima sedinta.
Informarea este gratuita (include eliberarea certificatului) insa, in cazul Dvs, mediatorul va trebui sa faca demersuri de invitare a paratului la mediere. Aceasta procedura (numita de premediere) implica anumite costuri si in genere este taxata.
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere in litigiile civile intre profesionisti antisocial charm antisocial charm Buna ziua! Studiind Legea 192/2006 cu modificari privind medierea am remarcat ca-n litigiile comerciale partea se poate( deci poate nu e obligatoriu) adresa ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de urgenta – despre informarea cu privire la avantajele medierii Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Ceausescu Liliana - Birou de Mediator [b]ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ, pentru modificarea şi completarea Legii nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, precum şi pentru ... (vezi toată discuția)
Plata nedatorata - mediere? ContSters159316 ContSters159316 daca am o plata nedatorata , am notificat partea, nu a raspuns solicitarii , pot sa -l actionez in instanta pentru plata nedatorata /? cu sau fara mediere ... (vezi toată discuția)