avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Carte identitate expirata
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Carte identitate expirata

Cum pot depune cerere de eliberare a unei noi carti de identitate (prezenta este expirata) daca nu sunt in tara?Imi pot imputernici sotul?Imputernicirea este valabila in Romania(tinand cont ca e facut in alta tara)?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 19:27, 31 Ianuarie 2013
Vedeti prevederile art. 14 alin. (6) din Legea 97/2005 republicata.
"In situatia cetatenilor romani care au domiciliul in Romania si se afla temporar in strainatate, eliberarea cartii de identitate se poate face prin intermediul altei persoane, pe baza de procura speciala, autentificata la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din tara respectiva".
Procura trebuie să aibă aplicată fotografia (mărimea 3/4 cm cu bandă albă de 7 mm) solicitantului şi să fie certificată cu timbrul sec al misiunii diplomatice sau al oficiului consular respectiv .La procură se ataşează o fotografie, ştampilată pe verso, identică cu cea care a fost aplicată pe procură.

Mandatarul (persoana imputernicită prin procură specială să reprezinte solicitantul), va prezenta la ghişeu, in numele mandantului documentele cu care acesta face potrivit legii dovada numelui de familie şi a prenumelui precum şi a datei de naştere (certificatul de naştere), documentul cu care face dovada stării civile(certificat de căsătorie,hotărâre de divorţ definitivă şi irevocabilă/certificat de divorţ-dacă este cazul), alături de celelalte documente cu care face dovada adresei de domiciliu precum şi a achitării contravalorii actului de identitate şi a taxei extrajudiciare de timbru. Documentele vor fi prezentate atât in original cât şi in copie.

In cazul în care motivul pentru care se doreşte eliberarea unui nou act de identitate este ,,schimbare de domiciliu,, in conţinutul procurii speciale depusă de mandatar(persoana imputernicită prin procură specială să reprezinte solicitantul) trebuie să se regăsească in mod obligatoriu noua adresă de domiciliu a mandantului( persoana care solicită eliberarea unui nou act de identitate)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui - sunt in strainatate gaby_arianna gaby_arianna Cum procedez pentru schimbarea numelui dupa divort daca ma aflu in alta tarala munca? (vezi toată discuția)
Reînnoire pașaport din spania Natalka Natalka Buna seara, sunt an Spaña de 14 ani si vreau sami renovez pasaportul expirat dar nu am certificatul de nastere nici buletinul, unde si cum pot face o procura ... (vezi toată discuția)
Prima carte de identitate volverin volverin implinesc 14 ani si am domiciliu un ungaria.Imi trebuie buletin in romania deoarece sin cetatean roman . Nu am gasit nimic despre ce trebuie sa fac ca sa intru ... (vezi toată discuția)