avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot scapa de chiriasi rauvoitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot scapa de chiriasi rauvoitori

Buna ziua
Am o casa in Timisoara, care pana in iunie 2012 a fost inchiriata cu contract unei familii; datorita restantelor mari la chirie, nu am mai prelungit contractul, dar i-am lasat sa stea in continuare in casa, cu promisiunea ca vor cauta sa plateasca datoria, ceea ce insa nu s-a intamplat; mai mult, din cauza datoriilor la utilitati, a fost debransat curentul si gazul; am platit eu restanta la gaz, pentru ca altfel as fi fost trimisa in judecata de EON Gaz.
Necazul e ca nu ma inteleg nicicum cu ei sa plece de acolo, chiriasul e mai tot timpul beat si imi rade in nas; intre timp au adunat vreo 20 de caini vagabonzi, care stau in casa si in curte; chiriasii nu ne permit nici sa intram in curtea noastra macar, dar mai in casa. Curtea arata cumplit, imi vine sa plang cand ma gandesc cum arata casa; in plus, instalatia de incalzire se distruge, datorita nefunctionarii; iar cu 20 de caini tinuti in casa, mi-e groaza sa ma gandesc ce distrugeri sunt in casa.
Voi lua legatura cu un avocat, pentru evacuare, dar orice sfat este binevenit. Multumesc
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
Rmilitaru, utilizator
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 21:11, 16 Februarie 2013
Daca contractul de inchiriere a fost inregistrat la primarie el este considerat titlu executoriu. Trimiteti prin posta cu confirmare de primire o notificare chiriasilor prin care sa specificati ca nu mai doriti prelungirea contractului si le solicitati parasirea imobilului. Dupa care mergeti cu contractul la un executor judecatoresc. El va cere instantei investirea contractului cu formula executorie dupa cere va trece la evacuarea chiriasiilor.
ar trebui sa aveti niste clauze în contract cu privire la reziliere etc etc
Dvs. afirmați că nu le-ati mai prelungit contractul : ar în binele dvs. să sustineti că de ”X„ ori le-ați solicitat să părăsească proprietatea dvs. dar ei refuză și nicidecum ”nu am mai prelungit contractul, dar i-am lasat sa stea in continuare in casa, cu promisiunea ca vor cauta sa plateasca datoria, ceea ce insa nu s-a intamplat; mai . . ” , indiferent ce vor sustine fostii chiriasi.
Ar fi bine să procurati si sa conservați probe împotriva lor (martori, documente/înscrisuri-vechiul contract neprelungit etc etc) ;

1) până la avocat ar fi posibil să încercați cu o sesizare si la Poliție, unde va plângeti de persoanele respective ce locuiesc fără voia dvs. în proprietatea dvs. și de a-i determina să părăsească proprietatea, poate-i ”convinge” demersul dvs., bineînteles mai întâ o Notificare cu somatie expediată recomandat cu Confirmare de primire pe numele fostului chirias (în Notificare mentionati în principal cei care v-au fost chiriasi apoi, numele celorlalte persoane din familia fostului chirias) din contract (le acordati ca termen de a părăsi proprietatea dvs. să zicem 5 zile de la primirea notificării, în caz contrar puneti-le în vedere că refuzul lor peste vointa dvs. de a locui pe mai departe, constituie :
A) violare de domiciliu - ar.192 C. Penal : Patrunderea fara drept, în orice mod, într-o locuinţa, încapere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fara consimţamântul persoanei care le foloseşte, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani.
În cazul în care fapa se savârşeşte de o persoana înarmata, de 2 sau mai multe persoane împreuna, în timpul nopţii sau prin folosire de calitaţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
Pentru fapta prevazuta în alin. 1 acţiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea parţilor înlatura raspunderea penala.

B) si tulburare de posesie potrivit Codului Penal, art.220-Tulburarea de posesie
Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, fără consimţământul acestuia sau fără aprobare prealabilă primită în condiţiile legii, ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Dacă fapta prevăzută în alin. 1 se săvârşeşte prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea semnelor de hotar, a reperelor de marcare, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Dacă fapta prevăzută în alin. 2 se săvârşeşte de două sau mai multe persoane împreună, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.) ;

2) da, un avocat ar fi cel mai bun lucru ;
3) luati în calcul cheltuielile unui eventual proces si probabila neplăcută situație ca respectivii fosti chiriasi să nu poata fi solvabili ;
4) promovarea unei acțiuni în instantă de evacuare rapidă-Ordonanța Presedintială.
Pentru domnul Chituc_Cristian:
Da, contractul a fost inregistrat, am platit toate impozitele; culmea ca am platit impozit pe venituri din chirii neincasate. Multumesc mult pentru sfat, o sa le fac notificare si o sa caut si un executor judecatoresc. Foarte util raspunsul dumneavoastra, inca o data multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2013
Rmilitaru, utilizator
pentru n53:
Mi-at dat sfaturi foarte utile; eu ma bazam doar pe cateva articole din Legea 114/1996 act 2011, dumneavoastra mi-ati furnizat si alte texte de lege aplicabile; mi-ati dat si o speranta cu evacuarea rapidă-Ordonanța Presedintială, nu stiam ca este posibila.

Am contract inregistrat, cu clauza de reziliere, neplata chiriei; chiria nu au mai platit-o din ianuarie 2012! Si evident nu le-am dat niciodata acordul sa tina in casa 20 de caini; vecinii au reclamat prezenta cainilor; eu am o declaratie a chiriasilor, cu suma datorata pentru contractul de inchiriere care a expirat in iunie 2012; din pacate, cred ca nu sunt prea solvabili, voi ramane cu multe pagube, dar macar sa plece, sa-mi recuperez casa si sa pot face macar curatenie acolo, bani de reparat pagubele, nu stiu cand voi avea.

Am fost si la politie, unul dintre politisti mi-a spus ca pot fi evacuati doar prin hotarare judecatoreasca, ceea ce eu insa stiam deja; un alt politist, foarte vehement, mi-a spus ca "nu am dreptul sa solicit sa intru in casa mea, chiar daca contractul a expirat" (m-am uitat pe urma in legea 114/96 si am vazut, asa cum stiam si eu, ca am totusi dreptul sa programez astfel de vizite in casa mea inchiriata); culmea, politistul mi-a spus ca in locul chiriasului, m-ar fi dat el in judecata, pentru ca am refuzat sa le prelungesc contractul, chiar daca chiriasul are restante mari la plata chiriei si la utilitati! Despre plangerea mea ca acolo sunt tinuti 20 de caini, ca toata curtea a fost transformata intr-o mare de noroi pe care cainii il cara in casa, ca probabil parchetul si usile sunt distruse, ca vecinii fac numeroase plangeri pe tema cainilor, au zis ca ei nu se ocupa de asta, sa ma duc la politia locala.

Ce sa zic, cu asa politisti, care nici nu cunosc legea si nu te apara, contribuabil onest, te trimit la plimbare fara macar un sfat pertinent!

Va multumesc foarte mult pentru sfaturi, le voi urma litera cu litera.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2013
Rmilitaru, utilizator
1) ”iertațiii” pe bieți polițisti care v-au tratat ca pe un neproprietar : pe acei polițisti nu trebuie să vă bazați (câștigă și ei un biet salariu de la bugetul statului-statului de drept mult triumfat de unii oameni prin mass-media) ;
2) după expirarea termenului acordat fostilor chiriași : căutati 2 -3 martori, deplasați-vă la proprietatea dvs., solicitațile să constate prezenta acelor intrusi și puteti formula o Pl. P. în 2 exemplare și depune unul depune unul prin postă-recomandat cu Confirmare de primire Parchetului d.p.l. Judecătoria Timișoara.În plângere mentionati că vă constituiti și parte vivilă vatamata pt recuperarea tuturor pagubelor ce vi le-a produs din : neplata chiriei prin folosirea cu abuz de putere a imobilului etc etc TOATE pagubele ce le-ati suportat (dacă le veti solicita în vreo actiune civilă : instanța vă pune la plata taxei de timbru+timbru judiciar și e posibil ca fostii chiriasi să fie insolvabili).

Alte discuții în legătură

Evacuare chiriasi noul cod civil, intrebari privind noile reguli pt evacuare la expirarea contractului madoiclimber madoiclimber Buna ziua, sunt noua pe acest forum si speram sa nu ajung niciodata in situatia de a cere un sfat pentru evecuarea unor chiriasi. Situatia este urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Evacuare silitã cu ajutorul firmelor de pazã ContSters61634 ContSters61634 Salut, Având în vedere riscurile, cheltuielile ?i durata mare de timp pe care uneori trebuie să o suporte un proprietar în cazul în care dore?te să ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie edward_zone edward_zone Buna ziua, Am si eu cateva nelamuriri. Am avut un contract de inchiriere cu o firma pentru un spatiu comercial, eu persoana fizica. Chiriasul nu a platit ... (vezi toată discuția)