avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... evacuare chiriasi noul cod civil, intrebari privind ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

evacuare chiriasi noul cod civil, intrebari privind noile reguli pt evacuare la expirarea contractului

Buna ziua, sunt noua pe acest forum si speram sa nu ajung niciodata in situatia de a cere un sfat pentru evecuarea unor chiriasi.

Situatia este urmatoarea ... contractul de inchiriere a fost incheiat in decembrie anul trecut (dupa intrarea in vigoare a noului cod civil) pentru o perioada de 3 luni, pana la 1 martie 2012. De fapt este al doilea contract pe care il inchei cu aceasta familie si acest contract a reprezentat de fapt un termen suplimentar pe care l-am acordat ca sa treaca peste perioada de iarna, pe de o parte, si pe de alta parte, ca sa fie incheiat pe noul cod civil. Aveam banuieli inca dupa primul an de contract ca voi avea probleme cu ei la sfarsitul contractului.

Din momentul in care s-au vazut cu un nou contract de 3 luni de zile semnat si inregistrat la admiistratia financiara, nu au mai platit nici un leu, nici din chirie, nici la intretinere, invocand diverse motive (membri ai familiei bolnavi care au nevoie de sume mari de bani pentru medicamente si spitalizare, abuz din partea angajatorilor care nu le-au mai platit salariile, etc.). Au semnat mai multe declaratii intre parti prin care se angajau la reesalonarea chiriei, la plata intretinerii, etc. Nu au respectat nici una dintre aceste intelegeri.

Dupa o luna de la inceputul contractului, deci cu 2 luni inainte de finalizarea lui, i-am notificat si i-am anuntat ca nu voi mai prelungi acest contract, nu voi incheia unul nou si le-am pus in vedere sa paraseasca apartamentul la 1 martie 2012, la expirarea contractului. Le-am trimis aceasta notificare cu scrisoare recomandata, dar nu au ridicat de la posta scrisoarea, si ea mi s-a intors ca refuzata de destinatar. Totodata, am reusit sa le inmanez personal aceasta notificare, pe care am facut-o in doua exemplare, si mi-au semnat ca au luat la cunostinta.

La 1 martie 2012, cand le-a expirat contractul, au refuzat pur si simplu sa plece, invocand diverse scuze si motive care ii impiedica sa plece in ziua respectiva. Promit permanent ca vor pleca peste cateva zile, dupa care nu mai raspund la telefoane, etc.

M-am consultat cu avocatul meu, si mi-a explicat ca noul cod civil permite evacuarea chiriasilor la expirarea contractului incheiat pe durata determinata si inregistrat la administratia financiara, direct prin executor judecatoresc, pentru ca acest contract este direct titlu executoriu.

Asa ca a doua zi dupa expirarea contractului, intelegand ca refuza sa plece de buna voie, m-am adresat executorului judecatoresc. Acesta le-a trimis o somatie de eliberare a apartamentului in termen de 5 zile. Dupa 10 zile am primit dovada de la executor ca le-a lipit somatia pe usa conform procedurilor. Totusi, nu au plecat, ba chiar mi-au pus in vedere sa incetez sa-i mai presez sa plece, ca se simt amenintati.

Asa ca am platit un avans pentru taxa de evacuare (13 mil. lei vechi) si am depus o cerere si contractul de inchiriere la executorul judecatoresc si mi s-a spus ca de aici el depune in instanta o cerere pentru incuviintarea executarii silite, iar de aici inainte asteptam si ne rugam...

Iata ce as vrea sa intreb... Ce imi puteti spune de noua procedura conform noului Cod civil? Exista niste termene clare in care instanta poate sa dea ok-ul executorului sa intervina? Cam cat dureaza procedura? Ce cai de atac au chiriasii? Executorul m-a nelinistit serios cand mi-a explicat ca ei pot depune o cautiune de 5 mil lei vechi in schimbul careia pot obtine suspendarea evacuarii, iar instanta poate suspenda evacuarea chiar si cateva luni.

Pe urma executorul mi-a explicat ca e primul dosar de acest tip pe care il are, si va fi probabil si primul dosar de acest tip pentru instanta, asa incat nu poate sa imi dea nici un indiciu cu privire la ce va spune instanta.

Deci iar as vrea sa intreb daca a mai fost cineva in aceasta situatie de cand a intrat noul cod civil in vigoare si imi poate spune unele informatii certe.

Ce am aflat intre timp, din pacate, este ca familia careia i-am inchiriat are antecedente in domeniu...inca din 2003 a mai trecut prin procese de evacuari, rezilieri de contracte, executari silite, etc. Am reusit sa vorbesc cu ultimii proprietari si mi-au confirmat faptul ca si atunci au refuzat sa plece la incetarea contractului de inchiriere. Totusi, executorul mi-a explicat ca nu ma ajuta la nimic informatiile astea...

Ce alte masuri legate pot lua, astfel incat sa ii determin sa plece? Este extrem de frustrant sa ai un drept de proprietate asupra unui apartament si sa nu poti sa reintri in posesia lui, din cauza unor persoane care nu mai au nici un drept legal sa locuiasca acolo. Mentionez ca nu le-am facut nici un fel de mutatie la adresa respectiva, deci ei acum stau acolo absolut ilegal.

Multumesc tuturor celor care ma vor ajuta cu informatii pe aceasta tema.
Cel mai recent răspuns: Himmel , utilizator 15:01, 27 Martie 2017
Avand in vedere ca contractul a expirat si ca au fost notificati, luati legatura cu furnizorul de electricitate si de gaze si solicitatile sa suspende furnizarea. ;)

M-am gandit si eu sa incerc inclusiv aceaste variante, insa o astfel de masura nu imi poate dauna in instanta? Adica nu ar putea sa fie de vreun fel folosita impotriva mea de catre chiriasi?
Nu vad cum. Procesul de evacuare, avand in vedere ca contractul a expirat si au fost notificati (deci nu se aplica tacita relocutiune), nu vad cum ar putea instanta sa nu hotareasca evacuarea lor si plata debitelor.
Va multumesc mult pentru sfat :)
Buna ziua,
Și eu am avut mari probleme cu niște chiriași, nu au plătit chiria și cheltuielile, până s-a ajuns la 5000 de roni.
Au mai multe drepturi decât proprietarul.
Am mers prima dată și am scos patronul de la panou, apoi ușa de la intrare am luat-o cu tot. A luat o ușă de la cameră și a proptit-o în locul celei de intrare și a pus un patron nou. Atunci am mers iar ai am luat din panoul principal patronul și am desfăcut firul pentru NUL și l-am ascuns în sus pe țeavă intre alte fire. Nimeni nu stă fără curent electric.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituirea unui apartament dat in locatiune invocand in instanta art. 1809 din noul cod civil madoiclimber madoiclimber Cum se interpreteaza prevederile Art, 1809 din Cnoul Cod Civil? \"Art. 1809 Expirarea termenului (1) Contractul de locaţiune încetează de drept la ... (vezi toată discuția)
Restituirea apartamentului inchiriat la expirarea contractului madoiclimber madoiclimber Am mai prezentat unele detalii despre cazul cu care ma confrunt... Am inchiriat un apartament, cu contract de inchiriere pe durata determinata, ... (vezi toată discuția)
Cum pot scapa de chiriasi rauvoitori Rmilitaru Rmilitaru Buna ziua Am o casa in Timisoara, care pana in iunie 2012 a fost inchiriata cu contract unei familii; datorita restantelor mari la chirie, nu am mai prelungit ... (vezi toată discuția)