Buna ziua, in ultima perioada ma confrunt din ce in ce mai mult cu anumite probleme. Revin acum cu o intrebare importanta pentru mine. Am contractat 3 credite la BT prin firma detinuta (acum in faliment). Acum banca desi inscrisa la masa credala a pornit actiune de recuperare catre mine personal in baza contractului de fidejusiune semnat. Mentionez ca unul din credite este garantat chiar cu echipamentele luate insa banca nu asteapta eventuala vanzare.
Intrebarea mea este daca termenii de discutiune si diviziune din contract nu sunt niste termeni de specialitate pe care nu aveam cum sa ii cunosc fara cunostinte juridice si daca acest lucru poate ajuta cumva in instanta in cazul unui proces?
Pot intenta proces pe aceasta tema daca contractul a fost intre banca si societate comerciala?
Contractul fiind unul standard nu aveam dreptul sa imi negociez clauzele?
Din pacate, in baza acelui ctr. de garantie, banca poate sa execute direct acea persoana, fara sa ma astepte finalizarea lichidarii titularului de contract, in cazul dvs., al societatii. De aceea a si solicitat, la incheierea contractului si introducerea dvs. ca garant.
Puteti formula contestatie la executare, separat, sa introduceti o actiune pentru clauze abuzive, insa marea problema e ca puteti fi executat pana la constatarea acestora de catre instanta.
Multumesc pentru raspuns. O sa fac acea contestatie insa de ce am intrebat de acele clauze? am intrebat deoarece parerile sunt destul de impartite in ceea ce privesc clauzele respective, iar avocatul meu imi soune ca nu am ce sa fac din acest punct de vedere deoarece contractul a fost intre banca si firma nu cu mine personal, eu reprezentand doar firma, si in acest caz nu am nici o sansa invocand aceste clauze.
as vrea sa stiu si parerea altor avocati, de pe acest site cu privire la aceste clauze. Pot sau nu sa le invoc?
Dvs. le puteti invoca, intrucat urmeaza sa fiti executat. Intr-adevar, parerile sunt impartite, insa nu numai parerile, ci si deciziile instantelor. Majoritatea instantelor, din ce am constatat pana in prezent, au respins astfel de cereri, avand in vedere ca nimeni nu poate invoca necunoasterea legii, precum si principiul libertatii contractuale. S-a decis in sensul ca debitoul nu poate invoca necunoasterea termenilor juridici - precum discutiune, diviziune -, intrucat se putea solicita consultanta de specialitate inaintea semnarii contractului.
Pe de alta parte, am cunoscut pe caz concret si situatia in care s-a admis o astfel de cerere pt clauza abuziva (asta pe langa, alte cazuri de care am auzit, insa nu obisnuiesc sa asigur ceva ce doar am auzit). Cert este ca exista instante care admit si asemenea cereri. In consecinta, daca dvs. considerati ca e bine, merita sa incercati, mai rau decat sa va respinga cererea si sa ajungeti in aceeasi situatie in care sunteti acum, nu are ce sa se intample.
Multumesc frumos pentru raspuns. Asta inseamna ca ar trebui sa gasesc un avocat care sa si vrea sa faca asta deoarece acum mi se spune ca nu o sa am nici un castig. Mentionez ca ma aflu in situatia in care banca ma obliga sa fac succesiunea dupa moartea tatalui meu pentru a mi se da partea si din cate inteleg nu am cum sa refuz pentru ca ei au toate drepturile asupra bunurilor mele prezente si viitoare. Decizia mea impreuna cu avocatul este sa trag putin de timp sa ma pun la punct cu actele si in cazul in care chiar sunt obligat sa fac asta sa ajung la o evaluare foarte detaliata sa se constate care este aportul mamei si care este al tatalui si pana la urma care este partea mea. In paralel am gandit eu ca e bine sa fac si contestarea acestui contract bancar
Avocatul dvs. este un avocat sincer si este de apreciat ca nu va da sperante in fals. V-am spus, se mai admit cereri privind clauzele abuzive, dar majoritatea se resping. Probabil dl. avocat stie dumnealui ce stie, se gandeste sa nu va supuna la noi cheltuieli inutile. Poate are antecedente in aceasta materie. Dar daca dvs. luati decizia de a incerca o astfel de cerere, nu cred ca el se va impotrivi. Ii explicati ca sunteti constient ca sansele de reusita sunt reduse, dar vreti sa incercati.
Pe de alta parte, intr-adevar nu va puteti impotrivi dezbaterii succesiunii solicitate de creditor. Daca puteti face dovada aporturilor parintilor dvs. la avere, solicitand acest lucru, atunci da...se mai prelungeste putin procedura.
Amanare poprire
calytul
Pot face o adresa la exectorul bancar prin care sa demonstrezez ca eu ca si girant am rate mai mari decat salariul, si sa nu-mi puna poprire pe salar.? Conform? (vezi toată discuția)