avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ce se intampla cu permisul de conducere?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ce se intampla cu permisul de conducere?

Am un dosar care este incheiat pentru REFUZAREA RECOLTARII PROBELOR BIOLOGICE care este solutionat dar in decizie nu scrie nimic despre permisul auto.Ce se intampla cu el?
Ce prevede concret procurol in solutia dispusa ?
Daca in solutia pronuntata de organul de cercetare penala nu este precizata obligatia predarii permisului auto,adresati-va oficial sau personal procurorului responsabil pentru clarificarea situatiei predarii permisului de conducere
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
ynocentta, utilizator
Daca exista o hotarare definitiva de condamnare permisul se va anula in urma acestei hotarari.Mai jos aveti si cadrul legal.

ART. 114*)OUG195/2002
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
#M1
c) *** Abrogată
#B
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
#M5
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
#B
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.
#CIN
*) Conform art. 121 pct. 7 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), la articolul 114 alineatul (1), literele b) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
#M16
"b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2) şi (4) din Codul penal;
..........................................................................
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal."

HG 1391/2006
& 3. Anularea permisului de conducere
ART. 203
(1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune:
a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţă din România;
b) de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pronunţată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracţiune săvârşită de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta săvârşită legislaţia română prevede această măsură.
(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, în condiţiile existenţei unei sesizări din partea unei autorităţi competente sau a unui certificat de deces.
(3) Măsura anulării permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1).
(4) În termenul prevăzut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul poliţiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării menţiunii în evidenţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis de conducere anulat Dutulica Dutulica mi am pierdut permisu acum zece ani.l am declarat la politie da nu mi l am mai facu ca am plecat din tara, acum daca ma verifica la ghiseu apare anulat. de ce? (vezi toată discuția)
Condamnare definitivã pentru conducere fara permis basag basag ma poate lamuri si pe mine cineva am un amic care a primit o condamnare pt conducere fara permis sub influenta alcolului ,fapta a fost facuta in 2009 in ... (vezi toată discuția)
Infracþiuni privind circulaþia pe drumurile publice (o.u.g nr. 195/2002) costimarian costimarian O traducere pe care sa o inteleg si eu ! va rog multumesc anticipat . Solutia pe scurt: În baza art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 cu ... (vezi toată discuția)