avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj apartament prin \\"Prima Casa\\"
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj apartament prin "Prima Casa"

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o solutie la urmatoarea problema:

Detin in coproprietate cu fostul sot un apartament achizitionat prin programul "Prima casa". In luna aprilie a anului 2011 m-am separat de fostul sot, el continuand sa locuiasca in apartamentul nostru, iar eu m-am mutat in alt oras. De atunci platim fiecare cate jumatate din valoarea ratei. In luna octombrie a anului 2012 s-a pronuntat divortul, iar fostul meu sot spune ca nu ii trebuie apartamentul si ca mi-l lasa mie, cu conditia sa-i dau jumatate din banii platiti cat am stat impreuna plus banii pe care i-a platit el dupa ce ne-am separat.

1. Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca eu sa-i platesc sumele mentionate mai sus chiar daca n-am locuit in acel apartament.
2. Este legal sa inchiriez partea mea de apartament unei terte persoane pentru a-mi putea plati rata, pana se va clarifica problema partajului?

Cel mai recent răspuns: cristinastana , utilizator 15:07, 3 Februarie 2013
E legal oricum va intelegeti :), daca nu ajungeti la o intelegere cat sa faceti partajul amiabil, ajungeti in instanta unde costurile sunt mai mari.
Fostul sot locuieste inca acolo ?
Cat locuieste acolo, fara voia lui, nu puteti inchiria. Apoi , pt a inchiria ( daca e vb de inchiriat cu acte), revedeti contractul cu banca, s-ar putea sa aveti nevoie si de acordul bancii.
Da, de aproape 2 ani de zile nu mai locuiesc in apartament, iar el locuieste inca acolo si, daca vreau sa-mi ramana mie apartamentul, pretinde sa-i dau jumatate din ce s-a platit cat am stat impreuna, plus ce a platit el de cand nu mai locuiesc acolo. Asta insemnand ca, daca imi ramane mie apartamentul, in cei aproape doi ani cat a locuit acolo si-a platit doar utilitatile.
Va rog sa-mi dati cea mai buna si cu costurile cele mai mici solutie pentru a rezolva aceasta problema.
Cel mai ieftin e sa partajati la notar, incercati pt asta sa ajungeti la o intelegere in privinta sumei pe care sa i-o dati. Incercati sa-i explicati ca ajunsi in instanta veti pierde amandoi.
Explicati-i ca puteti imparti si altfel- valoarea actuala a ap si valoarea soldului la credit, nu cred ca i-ar conveni.
Sa inteleg ca daca se ajunge la partaj in instanta, desi nu vreau pentru ca am inteles ca ar trebui sa platesc 2% din valoarea bunurilor de partajat, vor trebui impartite si bunurile si in acelasi timp si datoriile comune? Adica el ar fi obligat, daca imi va ramane mie casa, sa-mi plateasca jumatate din cat mai am de platit la credit?
Daca nu am inteels bine, va rog sa-mi explicati ceva mai clar ce ati vrut sa spuneti.

Mai precis 3 % in afara de expertize si onorariul avocatului.
Da, veti imparti si ap si datoriile, altfel daca veti imparti doar apartamentul, va trebui sa-i dati jumatate din valoarea lui, iar contractul de credit sa ramana la fel, ori nu e de dorit.
Deci veti imparti si bunurile ( toate sau doar ce va intereseaza) si datoriile. ( pt partajul creditului in instanta veti cita si banca). La partaj aveti mai multe variante, puteti cere atribuirea ap dvs si a creditului, si sa-i platiti sulta fostului dupa cum credeti ca e cazul sau invers lui, sa-i fie atribuit ap si creditul. O alta varianta ar fi ca fiecare sa aiba cate 50% si din ap si din credit. Ar mai exista varianta ca ap sa fie vandut ( daca au trecut 5 ani de la cumparare), banii returnati la banca si restul de credit impartit pe din doua.

Alte discuții în legătură

Divort/cale amiabila iuli113 iuli113 Buna ziua, Am urmatoarea speta: M-am casatorit anul trecut,anul acesta in luna mai mi-am cumparat impreuna cu sotia un apartament prin prima casa-valoare ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ... (vezi toată discuția)
Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)