Va rog sa ma ajutati cu o solutie la urmatoarea problema:
Detin in coproprietate cu fostul sot un apartament achizitionat prin programul "Prima casa". In luna aprilie a anului 2011 m-am separat de fostul sot, el continuand sa locuiasca in apartamentul nostru, iar eu m-am mutat in alt oras. De atunci platim fiecare cate jumatate din valoarea ratei. In luna octombrie a anului 2012 s-a pronuntat divortul, iar fostul meu sot spune ca nu ii trebuie apartamentul si ca mi-l lasa mie, cu conditia sa-i dau jumatate din banii platiti cat am stat impreuna plus banii pe care i-a platit el dupa ce ne-am separat.
1. Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca eu sa-i platesc sumele mentionate mai sus chiar daca n-am locuit in acel apartament.
2. Este legal sa inchiriez partea mea de apartament unei terte persoane pentru a-mi putea plati rata, pana se va clarifica problema partajului?
E legal oricum va intelegeti :), daca nu ajungeti la o intelegere cat sa faceti partajul amiabil, ajungeti in instanta unde costurile sunt mai mari.
Fostul sot locuieste inca acolo ?
Cat locuieste acolo, fara voia lui, nu puteti inchiria. Apoi , pt a inchiria ( daca e vb de inchiriat cu acte), revedeti contractul cu banca, s-ar putea sa aveti nevoie si de acordul bancii.
Da, de aproape 2 ani de zile nu mai locuiesc in apartament, iar el locuieste inca acolo si, daca vreau sa-mi ramana mie apartamentul, pretinde sa-i dau jumatate din ce s-a platit cat am stat impreuna, plus ce a platit el de cand nu mai locuiesc acolo. Asta insemnand ca, daca imi ramane mie apartamentul, in cei aproape doi ani cat a locuit acolo si-a platit doar utilitatile.
Va rog sa-mi dati cea mai buna si cu costurile cele mai mici solutie pentru a rezolva aceasta problema.
Cel mai ieftin e sa partajati la notar, incercati pt asta sa ajungeti la o intelegere in privinta sumei pe care sa i-o dati. Incercati sa-i explicati ca ajunsi in instanta veti pierde amandoi.
Explicati-i ca puteti imparti si altfel- valoarea actuala a ap si valoarea soldului la credit, nu cred ca i-ar conveni.
Sa inteleg ca daca se ajunge la partaj in instanta, desi nu vreau pentru ca am inteles ca ar trebui sa platesc 2% din valoarea bunurilor de partajat, vor trebui impartite si bunurile si in acelasi timp si datoriile comune? Adica el ar fi obligat, daca imi va ramane mie casa, sa-mi plateasca jumatate din cat mai am de platit la credit?
Daca nu am inteels bine, va rog sa-mi explicati ceva mai clar ce ati vrut sa spuneti.
Mai precis 3 % in afara de expertize si onorariul avocatului.
Da, veti imparti si ap si datoriile, altfel daca veti imparti doar apartamentul, va trebui sa-i dati jumatate din valoarea lui, iar contractul de credit sa ramana la fel, ori nu e de dorit.
Deci veti imparti si bunurile ( toate sau doar ce va intereseaza) si datoriile. ( pt partajul creditului in instanta veti cita si banca). La partaj aveti mai multe variante, puteti cere atribuirea ap dvs si a creditului, si sa-i platiti sulta fostului dupa cum credeti ca e cazul sau invers lui, sa-i fie atribuit ap si creditul. O alta varianta ar fi ca fiecare sa aiba cate 50% si din ap si din credit. Ar mai exista varianta ca ap sa fie vandut ( daca au trecut 5 ani de la cumparare), banii returnati la banca si restul de credit impartit pe din doua.
Alte discuții în legătură
Divort/cale amiabila
iuli113
Buna ziua,
Am urmatoarea speta:
M-am casatorit anul trecut,anul acesta in luna mai mi-am cumparat impreuna cu sotia un apartament prin prima casa-valoare ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti
sofiamaria
Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ... (vezi toată discuția)