avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj intre soti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj intre soti

Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ulterior casatoriei, banii fiindu-mi virati in cont bancar pt achizitionarea unui apartament cumparat cu fostul sot. Mentionez ca apartamentul a fost vandut cu 32 000 euro iar constituind avans bancar pt noul apartament cumparat impreuna cu sotul.(avans care constituie aproape jumatate din valoarea apartamentului cumparat).
Ma intereseaza sa stiu care va fii procedura tinand cont ca vom ajunge la partaj judiciar, banca ne va executa silit, adik isi va recupera suma ce a ramas aprox 31000 euro si restu cum se va imparti intre noi? Ce probe trebuie aduse la dosar tinand cont ca eu am vandut un apartament ?pt ca nu mi se pare corect ca sa impart 50%-50% cu fostul. Se tine cont in fata instantei ca el a avut mai mare salariu ca mine? sau ca el plateste ratele la banca de un an de zile eu nemailocuind la acea adresa, mi se pare normal ca el sa achite cheltuielile casei.

va rog din suflet sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: sofiamaria , utilizator 00:15, 1 Martie 2012
1. Daca suma cu care se vinde apartamentul este mai mare decat datoria catre banca, diferenta revine titularului de credit.

2.Ca si probe puteti aduce contractul de vanzare-cumpararea a apartementului pe care il mentionati cat si extrasul din care reiese clar ce suma ati incasat ca urmare a vanzarii. Este vorba de un bun personal asa ca dvs. aveti dreptul la intreaga suma.

3.Cu siguranta avocatul sotului va mentiona si aspectele privind salariul mai mare al sotului cat si faptul ca acesta a achitat ratele pana in prezent. Ramane la latitudinea instantei cum va analiza aceste aspecte. Legea care se aplica este "una singura" in schimb convingerea intima a magistratului nu poate fi incadrata intr-un sablon.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Din prisma datoriei catre baca, din moment ce ati fost de acord sa garantati imprumutul cu apartamentul, nu are importanta faptul ca dv ati avut avansul. Daca ajungeti sa fiti executati silit de catre banca, aceasta nu este obligata sa va dea niciun ban, pur si simplu poate vinde apartamantul la suma pe care dv o datorati bancii. Si chiar daca faceti partajul, daca banca nu se indestuleaza din partea ce-i revine titularului de contract, poate urmari si cealalta parte. Iopteca a fost insitutita pe tot apartamentul, nu pe cota parte din el.
Valoarea apartamentului este mai mare decat suma imprumutat de la banca categoric, asta si spuneam am cumparat apartamentul cu 72000 euro si am dat avans 38.000 deci 35000 am facut imprumut ipotecar impreuna, dar avansul provenea din vanzarea apartamentului mamei mele. Ratele le-am suportat impreuna pana anul trecut cand eu m-am mutat de acolo dupa divort cu angajamentul ca el va plati ratele pt ca vroia sa imi dea banii pe apartamnetu pe care l-am vandut si el ramanea cu apartamentu. Cum a trecut un an de zile si nu mi-a dat nimik va trebui sa facem partaj. Mi se pare normal ca el sa plateasca ratele din moment ce el locuieste acolo. am vorbit cu mai multi avocati si mi s-a spus ca nu se va prea lua in calcul faptul ca el avea un salariu mai mare sau nu, daca eu nu aveam acei bani banuiesc ca oricum se pleca de la premiza 50-50%. Ce nu mi se pare normal e ca diferenta dupa ce banca isi va recupera banii sa o impart 50-50% cu fostul sot. Adik ar trebui sa se ia in considerare ca avansul bancar provine dintr-un bun propriu.
Daca ajungeti la partaj si nu va intelegeti, sotul poate invoca faptul ca a avut venituri mai mari decat dv, iar acestea vor fi avute in vedere de catre instanta.
Daca banca va executa silit, pe ea nu o intereseaza cine si cum a pus bani la aprtament, ci faptul ca v-a dat 35000 euro, suma pentru care dv ati garantat cu casa. Iar daca nu platiti, banca are interesul sa isi recupereze suma data, indiferent de neintelegerile dintre dv si sot. Banca va vinde apartamentul pentru a recupera cei 35 mii.


Nu se pune problema ca banca sa nu fie platita, eu ma refeream cu diferenta de bani ce se intampla, cum va fii impartita intre soti, daca spuneti ca se ia in considerare venitul mai mare al sotului atunci faptul ca am contribuit cu jumatate din valoare apartamentului nu se ia in considerare? si in ce proportie? va multumesc

Alte discuții în legătură

Cat inseamna cota parte pentru unul din cei doi copii ai tatalui decedat dintr-un apartament? Vicky1 Vicky1 Tatal a decedat si a lasat in urma o sotie si doi copiii. Cat inseamna cota parte a unuia dintre cei doi copiii? Daca apartamentul valoreaza 52.000 euro ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna ziua, am si eu o nelamurire si daca se poate sa ma ajute cineva. vreau sa deschid partajul cu fostul sot si vreau sa stiu ce sanse de castig am si la ce ... (vezi toată discuția)
Vreau să închid o parte din creditul la un imobil luat în timpul căsătoriei cu bani din vânzarea unui imobil avut anterior. se împarte această sumă la partaj? DerLehrer DerLehrer Buna ziua, Am cateva clarificari referitoare la partaj: Dupa casatorie am achizitionat un imobil la care am platit avans din vanzarea unui apartament ... (vezi toată discuția)