avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau să închid o parte din creditul la un imobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau să închid o parte din creditul la un imobil luat în timpul căsătoriei cu bani din vânzarea unui imobil avut anterior. Se împarte această sumă la partaj?

Buna ziua,
Am cateva clarificari referitoare la partaj:
Dupa casatorie am achizitionat un imobil la care am platit avans din vanzarea unui apartament mostenit ca urmare a decesului parintilor mei,
De 1 an de zile sotia a parasit domiciliul comun refuzand sa participe la plata ratelor pentru imobilul liat impreuna.
Eu doresc sa vand un alt apartament le care l-am avut anterior casatoriei si din acesti bani sa mai inchid o parte din rate.
Daca divortam ce pretentii poate avea la partaj?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunul achiziționat în timpul căsătoriei este bun comun, și la partaj după divorț se împarte 50/50%

Deci, dacă faceți prostia care v-ați propus-o, îi veți face cadou la partaj fostei soții 50% din acei bani.
Ultima modificare: Vineri, 28 Iunie 2019
Dapix, utilizator
Wow, deci cel mai bine fac intai partaj. Si din banii de avans inseamna ca poate cere partea ei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să nu faceți ceea ce v-ați propus să faceți.
Păstrați ceea ce aveți/ap. bun propriu și căutați o cale de rezolvare pentru situația ap. bun comun, fără să amestecați lucrurile.

Nu este ea aceea care ar trebui să ceară ceva. (s-ar putea să vă sune aiurea, știu)
Într-un partaj se pleacă din prezumția 50%-50%. Împotriva acestei prezumții se poate face proba contrară. Dar interesul nu este al ei, ci al dvs.
Ideal ar fi să nu lăsați prea mult timp să treacă.

Ați scris ceva în contract cu privire la proveniența sumei de bani reprezentând avans? Nu-i grav dacă nu scrie, dar ar fi fost mai simplu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2019
romascanu, moderator
Nu am scris de unde provin banii de avans, insa sotia nu a avut niciun loc de munca anterior cumpararii, iar eu pot face dovada prin contractul de vanzare-cumparare.
Deci chiar daca dovedesc ca sunt din surse proprii banii cu care vreau sa inchid o parte din creditul comun, se vor imparti la partaj?

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Să nu faceți ceea ce v-ați propus să faceți.
Păstrați ceea ce aveți/ap. bun propriu și căutați o cale de rezolvare pentru situația ap. bun comun, fără să amestecați lucrurile.

Nu este ea aceea care ar trebui să ceară ceva. (s-ar putea să vă sune aiurea, știu)
Într-un partaj se pleacă din prezumția 50%-50%. Împotriva acestei prezumții se poate face proba contrară. Dar interesul nu este al ei, ci al dvs.
Ideal ar fi să nu lăsați prea mult timp să treacă.

Ați scris ceva în contract cu privire la proveniența sumei de bani reprezentând avans? Nu-i grav dacă nu scrie, dar ar fi fost mai simplu.

Dacă creditul este comun și imobilul cumpărat din respectivul credit este bun comun, mai mult ca sigur că la partaj veți împărți cu soția 50/50%.

Îi faceți soției cadou 50% din valoarea imobilului care vă este bun propriu de dinaintea căsătoriei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2019
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar în timpul căsniciei. am aceleași drepturi cu soțul meu dacă nu lucrez, deci nu pot fi codebitor? Shtephie Shtephie Buna ziua! Am si eu nevoie de o informatie. Sotul meu va face credit ipotecar pe numele lui pentru dobandirea unui imobil. Eu inca nu am serviciu si nu pot fi ... (vezi toată discuția)
Partaj ady_dary80 ady_dary80 eu si cei 2 frati am primit de la mama un AP.cu 2 cam, eu despagubindu-i pe cei 2 frati luand un credit cu ipoteca pe acel ap in sept 2008.Sotia a divortat in ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament mancipri mancipri apartament proprietate r.i.a.l. in care locuiesc de 15 ani tatal (divortat ) si fiul . tatal este titular de contract de inchiriere iar fiul , colocatar . ... (vezi toată discuția)