Buna ziua! Am si eu nevoie de o informatie. Sotul meu va face credit ipotecar pe numele lui pentru dobandirea unui imobil. Eu inca nu am serviciu si nu pot fi codebitor.
Nelamurirea mea este daca am aceleasi drepturi de proprietate dpdv juridic cu sotul meu. La actul de vanzare va fi mentionata partea care cumpara numele meu si al sotului sau doar al lui si casatorit cu mine?
Mii de multumiri!
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In principiu, opereaza regimul comunitatii legale, si probabil ca si in cazul dvs va fi la fel (daca prin conventia partilor nu se doreste altfel), iar acest regim spune ca : Bunurile dobândite în timpul regimului comunității legale de oricare dintre soți sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmășie ale soților.
Aceeasi situatie este si la mine. Creditul ipotecar este luat pe numele meu acum 1 an, insa sotia a parasit domiciliul acum jumatate de an, si in prima jumatate nu a avut serviciu, nu stiu nici acum daca are, oricum nu a participat la plata ratelor. Cum se face partajul la divort? Avansul este platit tot de mine cu bani proveniti in timpul casatoriei din vanzarea apartamentului parintilor mei.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Se va lua in calcul contributia sotilor la cheltuielile casatoriei, insa faptul ca sotia nu a avut serviciu nu inseamna ca nu a participat si ea cu ceva la cheltuielile casatoriei (teoretic, fiecare participa cu ce are si cu ce poate), intrucat legea prezuma spre exemplu, intre altele, ca munca oricăruia dintre soți în gospodărie reprezintă o contribuție la cheltuielile căsătoriei. Iar pentru avans, va trebui sa faceti probe in sensul dorit, daca aspectul nu a fost consemnat intr-un inscris la data respectiva.
Multumesc mult pentru raspuns si promptitudine! Proba pt avans poate fi contractul de vanzare-cumparare al apartamentului si datele aproapiate intre aceasta si virarea banilor pt avans la locuinta luata impreuna ? sau nu sunt suficiente?
Si as mai avea o intrebare. In cazul divortului, sotia fiind cetatean non-UE si avand permis de lunga sedere ca membru de familie cetatean roman, isi va mai putea scoate alt permis sa ramana in Romania? Mentionez ca avem impreuna un copil cu dubla cetatenie.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
1) In ceea ce priveste apartamentul, "datele apropiate" ale contractelor de vanzare este o chestiune relativa pe care nu va puteti baza fara alte probe, insa codul civil stipuleaza la art.340 urmatoarele: Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soț:
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum și bunul dobândit în schimbul acestora;
Cat priveste dovada, art.343 cu denumirea Dovada bunurilor soților, stipuleaza: (1) Calitatea de bun comun nu trebuie să fie dovedită.
(2) Dovada că un bun este propriu se poate face între soți prin orice mijloc de probă.
(3) Pentru bunurile mobile dobândite anterior căsătoriei, înainte de încheierea acesteia se întocmește un inventar de către notarul public sau sub semnătură privată, dacă părțile convin astfel. În lipsa inventarului, se prezumă, până la proba contrară, că bunurile sunt comune.
In concret, in caz de neintelegere, probele le faceti in instanta, iar instanta hotaraste.
2) Cat priveste permisul de lunga sedere, nu pot sa va raspund precis pentru ca trebuie studiata atat legea speciala, cat si conditiile pe care le indeplineste sau nu persoana in cauza, in sensul ca exista niste particularitati, insa un raspuns vag ar fi ca, in principiu isi poate prelungi permisul.
Parasire domiciliu
ady58
sunt casatotit de 28 ani si sotia a parasit domiciliul luandu-si doar lucrurile personale . ce se poate face legal nefiind cale de intoarcere /? nu avem copii ... (vezi toată discuția)