avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Care este mai \\"tare\\": Legea sau statutul?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Care este mai "tare": Legea sau statutul?

Bună ziua/seara.
Aş avea o întrebare: în situaţia în care într-o lege specială se prevede un anumit lucru, iar într-un statut al unei asociaţii profesionale se prevede altceva, care dintre cele două se aplică?
În concret:
- Art. 1 alin. 1 pct. 6 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei:
"(1) Procedura generală prevăzută de prezenta lege se aplică următoarelor categorii de debitori aflaţi în stare de insolvenţă sau de insolvenţă iminentă, cu excepţia celor prevăzuţi la alin. (2) lit. c) şi d):
.............
6. orice altă persoană juridică de drept privat care desfăşoară şi activităţi economice."

- Statutul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si al profesiei de executor judecatoresc - elaborat de Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti:
"Art. 43. - Biroul executorului judecatoresc si societatea civila profesionala nu sunt persoane juridice."
**************
Pot să solicit insolvenţa unui birou al unui executor judecătoresc care nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată faţă de mine şi deţin o creanţă certă, lichidă şi exigibilă de mai mult de 90 de zile?
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
pui_horatiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 01:40, 3 Februarie 2013
Nu puteti pentru ca executorul judecatoresc nu este o persoana juridica de drept privat care desfasoara si activitati economice.
In schimb puteti actiona in instanta B.E.J. si solicita obligarea acestuia la plata creantei.
1. Păi aceasta era întrebarea mea: cum poţi printr-o hotărâre a unei organizaţii profesionale să treci peste dispoziţiile unei legi?

2.Totuşi, consider că desfăşoară activităţi economice, aşa cum le defineşte Codul fiscal:
"ART. 46 Definirea veniturilor din activităţi independente
(1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii."
Puteți depune plângere și la Uniunea lor și la Ministerul Justiției. Puteți să introduceți acțiunea de cerere a insolvenței BEJ și Tribunalul se va pronunța asupra faptului dacă BEJ poate fi sau nu în insolvență, taxa judiciară de timbru este de 120 lei și timbru judiciar 0,5 lei, dar nu vă puneți mari speranțe că lucian huzum are dreptate. Fiscalizarea activității executorului judecătoresc nu este rezultatul unei activități comerciale. Conform Legii 188/2000 privind executorii judecătorești Art. 2 prevede în alin. (1) că: Executorii judecatoresti sunt investiti sa indeplineasca un serviciu de interes public. Dar BEJ este datoare cu mai mult de 45.000 RON?
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
rapoimpex, utilizator
Suma pe care o are de plată depăşeşte cuantumul pragului de 45.000 lei (aproape dublu).
Formulati cerere de deschidere a procedurii insolventei asupra B.E.J. si instanta se va pronunta asupra ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

poate constitui fapta penala de "inselaciune"?? Manole Dumitru Manole Dumitru Daca un creditor depune Titlul Executoriu la un BEJ, si incheie Contract cu abligatii bilaterale unde creditorul achita \"onorariul si cheltuielile de ... (vezi toată discuția)
Executorul tergiverseaza procedura de executare anji anji buna ziua. va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. sunt in urmatoarea situatie: ma aflu , in calitate de creditor, intr-o procedura de executare ... (vezi toată discuția)
Norme aplicare oug 58/2010 pentru profesii libere cpatenta cpatenta Au cam trecut cele 30 zile de la publicarea in MO a OUG 58. Stiti cumva daca au aparut ceva norme metodologice de aplicare legate de activitatile ... (vezi toată discuția)