avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Familia monoparentala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Familia monoparentala

Buna seara! As dori cateva lamuriri in legatura cu drepturile familiei monoparentale vis a vis de restructurare / intrare la restrangere. Sunt profesoara, titulara , gradul I ( 20 ani vechime in aceeasi institutie), am o fetita de 12 ani in intretinere , sunt unic intretinator fata neavand tata recunoscut
Daca apar restructurari in catedra mea, eu sunt inclusa sau conform codului muncii sunt protejata fiind " cap de familie, familie monoparentala" etc?
Concret, la restructurari, toti membrii catedrei trebuie sa participe la evaluări, in vederea stabilirii unui clasament. Ultimul clasat pleaca... Eu sunt protejata de codul muncii ?? egal ar fi sa nu intru la evaluare??.Nu pentru ca nu as indeplini criteriile.. nici pe departe...ci pur si simplu pentru ca legal ar fi sa nu particip. Evaluarea o face directorul politic deci nu conteaza activitatea, ci cum gandeste directorul, cum vrea partidul , etc.....
Am nevoie de un raspuns avizat conform legii......Multumesc

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Cel mai recent răspuns: simonutza , utilizator 02:17, 3 Februarie 2013
Nu sunteti protejata. Numai in situatia CIC ati fi.
Trebuie sa verificati daca in c.c.m. la nivel de sector de activitate exista anumite criterii avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere.

CCM 59276-2012 Sector de activitate Învă?ământ Preuniversitar
ART. 83
(1) În cazul concedierilor pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, la aplicarea efectivă a reducerii de personal, după reducerea posturilor vacante de natura celor desfiinţate, măsurile vor afecta, în ordine:
a) contractele individuale de muncă ale salariaţilor care solicită plecarea din unitate/instituţie;
b) contractele individuale de muncă ale salariaţilor care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi ale celor care cumulează pensia cu salariul;
c) contractele individuale de muncă ale celor care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare, în anul şcolar respectiv.
(2) În cazul în care, la nivelul unităţii/instituţiei, există mai multe posturi de aceeaşi natură şi unul sau mai multe dintre acestea vor fi desfiinţate, se va proceda la o evaluare obiectivă a performanţelor profesionale ale persoanelor care le ocupă.
(3) Dacă rezultatul evaluării nu conduce la departajare, se aplică, în ordine, următoarele criterii:
a) dacă măsura afectează doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate/instituţie, se desface contractul de muncă al salariatului care are venitul cel mai mic, fără ca prin aceasta să poată fi concediat un salariat al cărui post nu este vizat de desfiinţare;
b) măsura să afecteze mai întâi persoanele care nu au copii în întreţinere;
c) măsura să afecteze numai în ultimul rând femeile care au în îngrijire copii, bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în întreţinere copii, unicii întreţinători de familie, precum şi salariaţii care mai au cel mult trei ani până la pensionare.
.....
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
In invatamat nu se aplica aceasta masura prevazuta de art. 83. Restrangerea de activitate nu echivaleaza concediere, ci schimbarea locului muncii.
Nu in totalitare , poate vreti sa spuneti ...
Numai in cazul punctajului egal se aplica si criterii de genul celor prevazute aici. Exista o metodologie a miscarii personalului didactic... va puteti edifica acolo.

Alte discuții în legătură

Restructurari didactic auxiliar rendec rendec daca intr-o unitate de invatamant exista 2 secretari, un secretar-sef cu studii medii si un secretar cu studii superioare, care are in intretinere 2 copii ... (vezi toată discuția)
Trimitere in somaj violetseea violetseea familiile monoparentale sunt protejati de lege in cazul reducerii de personal? (vezi toată discuția)
Protectia persoanelor unic intretinatoare de familie impotriva concedierii gabriela68ful gabriela68ful Sunt divortata si am in intretinere un copil minor.La firma unde lucrez se anunta desfiintarea unor posturi de lucru si concedieri individuale sau ... (vezi toată discuția)