avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... restructurari didactic auxiliar
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

restructurari didactic auxiliar

daca intr-o unitate de invatamant exista 2 secretari, un secretar-sef cu studii medii si un secretar cu studii superioare, care are in intretinere 2 copii minori, cine intra in restrangere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:59, 22 Ianuarie 2016
Depinde ce set de criterii este folosit.
Din CCM unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar înregistrat la M.M.F.P.S.P.V. - D.D.S. sub nr. 1483 din data de 13.11.2014

Art. 83.
(1) În cazul concedierilor pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, la aplicarea
efectivă a reducerii de personal, după reducerea posturilor vacante de natur
a celor desfiinţate, măsurile vor afecta în ordine:
a) contractele individuale de muncă ale salariaţilor care solicită plecarea din unitate/instituţie;
b) contractele individuale de muncă ale salariaţilor care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi ale celor care cumulează pensia cu salariul;
c) contractele individuale de muncă ale celor care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare, în anul şcolar respectiv.

(2) În cazul în care, la nivelul unităţii/instituţiei, există mai multe posturi de
aceeaşi natură şi unul sau mai multe dintre acestea vor fi desfiinţate, se va proceda la o evaluare obiectivă a performanţelor profesionale ale persoanelor care le ocupă.

(3) Dacă rezultatul evaluării nu conduce la departajare, se aplică, în ordine, următoarele criterii:
a) dacă măsura afectează doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate/instituţie, se desface contractul de muncă al salariatului care are venitul cel mai mic, fără ca prin aceasta să poată fi concediat un salariat al cărui post nu este vizat de desfiinţare;
b) măsura să afecteze mai întâi persoanele care nu au copii în întreţinere;
c) măsura să afecteze numai în ultimul rând femeile care au în îngrijire copii, bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în întreţinere copii, unicii întreţinători de familie, precum şi salariaţii care mai au cel mult trei ani până la pensionare.

(4) În cazul în care măsura ar afecta un salariat care a urmat o formă de calificare sau perfecţionare profesională şi a încheiat cu unitatea/instituţia un act adiţional la contractul individual de muncă, prin care s-a obligat să presteze activitate în favoarea acesteia o anumită perioadă de timp, unitatea/instituţia prevăzută în Anexa nr. 4 nu -i va pretinde acestuia despăgubiri şi nici nu-l va putea obliga la suportarea cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată până a împlinirea termenului prevăzut în actul adiţional.

(5) Hotărârea privind concedierile individuale se adoptă de comisia paritară de la nivelul unităţii/instituţiei prevăzute în Anexa nr. 4

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primă naştere copil miriam101 miriam101 Buna ziua! Lucrez in invatamant si as dori sa stiu daca pot beneficia de prima pentru nasterea copilului. Multumesc! (vezi toată discuția)
Familia monoparentala simonutza simonutza Buna seara! As dori cateva lamuriri in legatura cu drepturile familiei monoparentale vis a vis de restructurare / intrare la restrangere. Sunt profesoara, ... (vezi toată discuția)
Salariu bonus nastere copil oiselle oiselle Am urmatoarea situatie. Lucrez in invatamant. Dupa nasterea celui de-al doilea copil, am facut o cerere la locul de munca pentru salariul bonus, la care as fi ... (vezi toată discuția)