avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen.- reabilitare de drept- ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen.- reabilitare de drept- procedura

Buna seara,

Am rugamintea sa-mi spuneti ce trebuie sa fac in cazul in care in urma cu 2 ani si 3 luni am fost condamnat la 3 luni inchisoare cu suspendare (accident auto) si doi ani incercare.Acum peste cateva zile se implineste termenul de 2 ani si trei luni; ce trebuie sa fac, am nevoie de cazier sa fie curat. Cum procedez ?ma duc la tribunal sa deschid proces sa se faca costatarea, sau astept sa se stearga singur? Daca nu-i atentionez eu, cei de politie nu or sa stie ca trebuie sa se ridice sanctiunea.

multumesc
Cel mai recent răspuns: egeea , utilizator 22:32, 15 Februarie 2013
1.Termenul de incercare ( de 2 ani si 3 luni) se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, prin urmare aceasta data este importanta pentru ca in functie de aceasta se calculeaza termenul.
2.Apoi, dupa expirarea termenului daca sunt indeplinite conditiile art 86 c.pen. intervine reabilitarea de drept.
3.Dupa expirarea termenului solicitati eliberarea unui cazier judiciar, iar in situatia in care pedeapsa aplicata inca figureaza in cazier, este necesar sa va adresati instantei pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
cred ca nu am furnizat informatia corecta si anume: 3 luni inchisoare si doi ani de incercare, in data de 19 noiembrie 2010 a fost pronuntata definitiv, iar acum in data de 19 februarie se implinesc 2 ani de incercare + cele trei luni de pedeapsa.
multumesc
Eu am inteles ce ati scris, doar ca probabil sunteti derutat de faptul ca mai sus am scris- termen de incercare 2 ani si 3 luni.
Termenul de incercare in cazul pedepselor cu suspendarea conditionata a a executarii pedepsei se compune din cuantumul pedepsei aplicate ( 3 luni in cazul dvs.), la care se adauga un interval de timp de 2 ani potrivit art 82 c.pen.
Art. 82
Termenul de încercare
Durata suspendării condiţionate a executării pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat şi se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani.
În cazul când pedeapsa a cărei executare a fost suspendată este amenda, termenul de încercare este de un an.
Termenul de încercare se socoteşte de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea condiţionată a executării pedepsei a rămas definitivă.




In cazul in care as apela la instanta (sper sa nu fie nevoie) se dau termene mari, sau este de preferat sa astept ca stergerea sa se faca automat?


multumesc pentru raspunsuri,

cu stima

In astfel de dosare nu se dau termene lungi, iar daca dosarul dvs. este complet, in mod normal va puteti judeca la primul termen de judecata.
La instanta se apeleaza tocmai pentru ca reabilitarea intervine la expirarea termenului de incercare prin efectul legii ( atunci cand sunt indeplinite conditiile ). insa nu se opereza in cazier.

Alte discuții în legătură

Reabilitare de drept- cazier- procedura Roby11 Roby11 Buna ziua, Am fost condamnat la 9 luni cu suspendare si 2 ani de incercare. decizia a fost definitiva si irevocabila pe data de 24 oct.2012. Credeti ca ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea cazier judiciar- pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen. iulianm83 iulianm83 pe 05 07 2011 a ramas definitiva o hotarare prin care am fost condamnat la 3 luni inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de 2 ani .Cand imi pot ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept DumitruConstantin DumitruConstantin Am fost condamnat in iunie 2009 la pedeapsa de 2 ani si jumatate cu suspendare. Cand intervine reabilitarea? (vezi toată discuția)