Buna ziua, as dori sa va intreb daca desfiintareaa postului pe durata concediului de crestere copil este legala, pe motivul restrangerii activitatii? Care sunt urmarile?Se poate intra in somaj?
Va multumesc.
Nu are nicio relevanta articolele invocate de dvs cu desfiintarea unui post in timp ce persoana se afla in CCC ...ele se refera la concediere si nu la desfiintarea postului.
Prin urmare, un post se poate desfiinta oricand ... efectele acestei desfiintari se vor produce in conformitate cu prevederile legale in materie.
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Angajatorul poate desfiinta locul de munca in timp ce sunteti in CCC (daca interesele firmei o cer) dar nu va poate concedia in acest timp.
- Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
Daca va desfiinteaza postul , efectul ar fi concedierea dvs .... insa , sunteti protejat de prevederile art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010 , care prevede ca angajatorului ii este interzis sa concedieze o persoana care revine din CCC pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii definitive din CCC.
Art. 25 din OUG nr.111/2010:
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1) şi art. 10 alin. (1) şi (2).
Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în
cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7. (3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.