6 februarie 2013 la "Ziua Rosiei Montane" - eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural exceptional de la Rosia Montana.
Evenimentul va fi gazduit de Studioul Horia Bernea la Muzeului Taranului Roman si Clubul Taranului Roman. Intrarea este libera.
Cea de-a treia editie a Zilei Rosiei Montane in Bucuresti va consta intr-un program complex menit sa sublinieze importanta protejarii, conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane amenintat cu distrugerea de catre proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation.
Pe tot parcursul zilei de 6 februarie, Studioul Horia Bernea al Muzeului Taranului Roman va gazdui proiectii de filme artistice si documentare despre Rosia Montana si alte comunitati din lume. În cadrul proiectiilor, va avea loc si avanpremiera filmului documentar “Aurul in vremea crizei: Valva Neagra” (r. George Avgeropoulos / Grecia, 2012).
Evenimentul va continua la Clubul Taranului Roman cu o expozitie de fotografie despre patrimoniul cultural al Rosiei Montane, prezentari si dezbateri, urmand a se incheia cu un concert sustinut de artistii Chimie si Norzeatic & Avant’n’Gard.
Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele sale, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.
La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei care pastreaza vestigii exceptionale atestand evoluția exploatarilor miniere intr-un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioada pre-romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.
Ziua Rosiei Montane va avea loc si in alte 30 de orase din tara si strainatate, unde cele aproape doua milenii de istorie vor fi sarbatorite prin evenimente similare. Harta si programul oraselor pot fi urmarite pe site-ul Zilei Rosiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.
Program Ziua Rosiei Montane in Bucuresti
Studioul Horia Bernea, Muzeul Taranului Roman (Intrare libera)
Proiectie de filme documentare
13.00 – 14.15
Choropampa / Ernesto Cabellos, Stepghanie Boyd / Peru / 2002
14.30 – 15.50
Operatiunea Diavolul / Stephanie Boyd / Peru / 2010
16.00 – 17.15
Noul Eldorado / Tibor Kocsis / Ungaria / 2004
17.30 – 18.50
Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei / Fabian Daub / Germania / 2012
19.00 – 19.50 Avanpremiera
Aurul in vremea crizei: Valva Neagra / George Avgeropoulos / Grecia / 2012
20.00 – 20.45
Scurt metraje
Masivul Cetate din Rosia Montana in 1957 / Adrian Steclaci / Romania / 1957
Marturii de la Rosia Montana / Nicolae Margineanu / Romania / 2012
Patrimoniul Rosiei Montane / 2013
Clubul Taranului Roman (Intrare libera)
20.00 – 21.00
Patrimoniul Rosiei Montane – prezentare si sesiune de discutii
21.00
Concert Chimie | Norzeatic & Avant’n’Gard
Duminică, 12 februarie 2012. Ziua News.
Promotoarea cianurilor pentru Rosia Montana, noul consilier al prim-ministrului Mihai Razvan Ungureanu.
Gold Corporation, în fotoliul de premier.
Mihai Răzvan Ungureanu are misiunea de a debloca proiectul Roşia Montană. Noul premier o va avea alături, la Palatul Victoria, pe vechea sa colaboratoare Corina Vinţan . Firma acesteia, Links Associates, promovează interesele companiei Roşia Montană Gold Corporation, pentru care face lobby puternic şi de la care a încasat milioane de dolari. Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis lui Ungureanu că proiectul minier din Apuseni trebuie să fie o prioritate pentru noul Cabinet. Interesele companiei Roşia Montană Gold Corporation sunt reprezentate la cel mai înalt nivel şi în Guvernul României.
Din echipa noului premier Mihai Răzvan Ungureanu va face parte Corina Vinţan, unul dintre oamenii de încredere ai primului ministru şi un vechi colaborator al acestuia. Corina Vinţan, care va fi consilier personal al lui Mihai Răzvan Ungureanu, este însă cea care, prin intermediul firmei sale Links Associates şi pentru sume de ordinul milioanelor de dolari, face lobby pentru controversatul proiect Roşia Montană. Una dintre ţintele şi chiar obsesiile preşedintelui Traian Băsescu. Un proiect care trebuie deblocat de Mihai Răzvan Ungureanu, după ce fostul premier Emil Boc nu a avut curajul să o facă. Iar asta pare a fi şi una dintre principalele sarcini ale Corinei Vinţan: supravegherea lui Mihai Ungureanu şi urgentarea proiectului minier de la Roşia Montană. De altfel, şeful statului i-a transmis cât se poate de clar lui Mihai Ungureanu că trebuie să rezolve impasul în care se află proiectul Roşia Montană.
"O prioritate căreia i-aş spune prioritate zero, la fel de importantă ca trecerea la un program de restabilire a nivelului de trai al populaţiei, este legată de crearea de locuri de muncă, şi crearea de locuri de muncă se poate obţine atât prin utilizarea accelerată a banilor europeni, prin crearea de întreprinderi mici şi mijlocii şi, revin, prin redeschiderea unor exploatări miniere de indiferent ce natură sunt ele, având în vedere creşterile de pe piaţa materiilor prime pe plan mondial", a spus Traian Băsescu cu ocazia desemnării lui Ungureanu în funcţia de prim-ministru.
Vinţan se ascunde. ZIUAnews a încercat să stea de vorbă cu Corina Vinţan. Asistenta acesteia ne-a spus că lobby-ista de la Roşia Montană Gold Corporation se află într-o şedinţă, dar că ne va suna. Am primit un telefon, dar nu de la Vinţan, ci tot de la asistenta acesteia. "Doamna Vinţan nu face nicio declaraţie cu privire la Roşia Montană", ni s-a transmis. După ce i-am explicat asistentei că dorim să discutăm de relaţia Corinei Vinţan cu premierul Ungureanu, cooptarea ei în echipa acestuia, dar şi despre modul în care poate influenţa soarta proiectului Roşia Montană din postura de colaborator al primului ministru, ni s-a promis că vom primi răspunsul la aceste întrebări pe mail. Ceea ce evident nu s-a mai întâmplat. Legături strânse cu PDL Corina Vinţan este o mai veche colaboratoare a lui Mihai Răzvan Ungureanu, pentru care a lucrat, din postura de purtător de cuvânt, în perioada în care acesta era ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu. Corina Vinţan este însă şi unul dintre oamenii de încredere a celui mai important partid de guvernământ, PDL. O demonstrează serviciile pe care acestea le-a prestat de-a lungul timpului pentru anumiţi democrat-liberali. Astfel, Vinţan a pus umărul ca fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu, Elena, şi ea o susţinătoare a proiectului Roşia Montană, să ajungă în Parlamentul European. Mai exact, actuala promotoare a companiei Roşia Montană Gold Corporation a fost consilierul de imagine al Elenei Băsescu, în timpul campaniei electrorale a acesteia pentru Parlamentul European. "O cunosc de mult pe Elena Băsescu, mi-a cerut ajutor în calitate de amică, nu de consultant. Am convenit să o ajut fără să implic compania în campania electorală. Mai am şi alţi clienţi de genul acesta, pentru care lucrez din simpatie. Este o persoană voluntară, foarte încăpăţânată, care stabileşte obiective precise şi face eforturi colosale să le atingă. Este o luptătoare, ceea ce o va face un jucător politic redutabil. Unul dintre motivele care m-au făcut să o ajut este acela că eu, personal, cred că imaginea publică a Elenei Basescu este departe de adevăr", afirma Corina Vinţan pentru revista Q Magazine.
Aceeaşi Corina Vinţan a făcut echipă şi cu Elena Udrea. S-a întâmplat în cazul brandului turistic al României, celebra frunză. Corina Vinţan a făcut parte din Consiliul pentru coordonare a proiectului privind brandul de turism al României.
De asemenea, firma Links Associates a fost implicată în organizarea selecţiei privind cea mai reprezentativă figură feminină a României din Parlamentul European. Titlul a fost câştigat nu de amica Corinei Vinţan, "luptătoarea" Elena Băsescu, ci de Monica Macovei, un alt important lider PDL.
Iulian Tănăsescu
Taras - grapis, mai apar timid si unele stiri despre dezastrul canadian [ link extern ]
Un raport despre amploarea dezastrului este de asteptat, a fi publicat prin presa internationala, de specialitate. Vom vedea, stam cu ochii larg deschisi si urechile ciulite.
Un alt dezastru, produs in 30 octombrie 1971, in urma ruperii digului bazinului de ape cu cianuri de la Certej, reapare ca subiect in presa de astazi. [ link extern ]
Cand vom stii, oare, adevarul ? Cetatenii acestei tari si in special rudele victimelor dezastrului, trebuie sa afle.