Buna ziua
Am contractat impreuna cu sotul meu in urma cu 2 ani un credit ipotecar pentru o locuinta, eu fiind coplatitor si acum dorim sa divortam. Sotul este de acord sa raman eu cu cei 2 copii minori in locuinta, urmand sa contribuie si el la plata ratelor in continuare.
1. Exista vreo posibilitate ca eu sa devin unic proprietar al acestui imobil in urma divortului, in conditiile in care veniturile mele nu sunt suficiente pentru a contracta acest credit (deci banuiesc ca banca nu va accepta trecerea acestui credit in posesia mea)? Mentionez ca sotul ar fi de acord cu acest aranjament; motivul este acela ca el doreste sa se recasatoreasca si dorim ca acest imobil sa ramana copiilor nostrii, sa nu fie ulterior nevoiti al imparti cu viitoarea lui sotie sau alti mostenitori.
Sau poate fi cumva trecut direct in proprietatea copiilor (minori)?
2. Cum se stabileste pensia alimentara pentru 2 copii: e un procent din venituri sau in functie de cheltuielile necesare la intretinerea copiilor?
Exista prin partaj. Important e sa va intelegeti cu banca pt a prelua creditul, eventual sa aduceti un alt coplatitor.
Puteti face partaj si sa fiti unic proprietar, iar contractul sa banca sa ramana neschimbat.
Pensia se va stabili functie de nevoile copiilor raportat desigur, la veniturile celui ce datoreaza pensia.
Procentul maxim pt 2 copii e de 33% din veniturile nete.
Nu fiti asa de sigura ca daca veti deveni unic proprietar sotul va contribui in continuare la achitarea ratelor.
Va trebui sa prezentati bancii un alt garant ipotecar coplatitor, in cazul in care doriti sa preluati apartamentul. Vor exista cheltuieli suplimentare. Se va reface contractul de ipoteca la notariat, ceea ce presupune achiatea acelei sume destul de mari si proprietatea se va inscrie pe numele Dvs. la ANCPI.
Partajul ar trebui facut dupa ce preluati apartamentul, asta inainte de divort. Pentru ca daca introduceti actiunea de partaj inainte, acesta nu se efectueaza fara acordul bancii si tot acolo ajungeti. Dvs. aveti interesul sa deveniti proprietar inainte.
De ce va sfatuiesc astfel? Pentru ca am fost in aceeasi situatie ca a Dvs. si nu am stiut toate aceste lucruri inainte de divort.
Si inainte si dupa va trebuie acordul bancii si, in cazul de fata, vad sanse mici sa-l obtina.
Cred ca se pot vedea alte variante juridice, cu riscuri mai mici sau mai mari, costuri diferite si apreciat in ce masura ar fi mai indicate. Trebuie avute in vedere veniturile, pensia, tot, concret.