avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporul de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporul de vechime

De cand este in vigoare legea,care ii obliga pe patroni sa plateasca sorul de vechime,inclus in salariul de baza,sau adaugat la salariul de baza?
Va multumesc.Loredana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 13 Februarie 2009
CCMN pe anii 2007-2010, încheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2.895 din 21 din 29 decembrie 2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a V-a, nr. 5cc din 29 ianuarie 2007 prevede :
Art. 41. - (1) Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
....

din pacate la patron se negociaza salariul, deci nu este obligat la plata sporului de vechime.La bugetari lucrurile stau altfel in sensul ca se plateste sporul de vechime.
Este obligat sa plateasca sporul de vechime, alin.2 al art.41 din CCMN oprevede clar ca sporul se plateste acolo unde nu este inclus in salariul de baza.
Va multumesc,pentru raspunsuri.Cum ar trebui sa se procedeze legal,la negocierea individuala a salariului?Ar trebui sa existe un act ceva de negociere,din partea cui?
La firma unde am lucrat,negocierea era individuala.Te duceai la usa sefului (daca te duceai),ii spuneai verbal ca doresti sa-ti negociezi salariul.Se discuta verbal,daca era decort,se hotara verbal ca iti mai da xxx la salariu,verbal.Apoi se facea act aditional la contractul de munca?
Se proceda corect?
Loredana

Mi se pare corecta o asemenea procedura .... vorbesti si negociezi cu seful si apoi sa se incheie actul aditional la c.i.m. in baza celor stabilite verbal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional pt. plata orelor suplimentare? otiliapetrican otiliapetrican Am avut recent un control de la ITM, si pentru orele suplimentare mi s-a spus sa fac un act aditional. Stie cineva cum suna asa ceva? Scriu ca pentru orele ... (vezi toată discuția)
Spor vechime coromadaniel coromadaniel Buna ziua, Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime. In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de ... (vezi toată discuția)
Spor vechime lif lif Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)