avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional pt. plata orelor suplimentare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional pt. plata orelor suplimentare?

Am avut recent un control de la ITM, si pentru orele suplimentare mi s-a spus sa fac un act aditional. Stie cineva cum suna asa ceva? Scriu ca pentru orele suplimentare se aplica un spor de 100%, sau cum? Nu m-am mai lovit de asa ceva pana acum si nu am nici cea mai vaga idee.
Oricum, in CIM scrie ca plata orelor suplimentare se plateste cf. Legii nr.53/2003, atunci ce rost mai are un act aditional?
Nu ar fi mai indicat ca acest lucru sa fie specificat in Regulamentul de ordine interioara?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Elena Claudia Baltatescu , Consilier juridic 08:13, 28 Noiembrie 2008
Sincer mie mi se pare aberant acest lucru. Stiu ca printr-un act aditional se modifica un CIM. Iar cand aplici unui salariat un spor pentru orele suplimentare nu se modifica CIM. Prin aplicarea sporurilor nu se modifica salariul de baza. Aceste sporuri apar evidentiate in statul de plata. Consider ca aplicarea acestor sporuri trebuie evidentiata in regulamentul de ordine interioara si in contractul colectiv de munca (daca exista la nivel de unitate).
Conform art 120 din codul muncii:
Art. 120. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul
prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin
adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin
negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi
nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază..

Deci sporul trebuie sa fie de minim 75% din salariul de baza. Asa ca nimeni nu va poate obliga sa dati un spor de 100% (exceptie, cazul in care s-a negociat la nivel de unitate un spor mai mare).
Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2008
Rodica Ciobanu, Avocat
Daca ati acordat sporuri de 100% aplicati prevederile din CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCÃ UNIC LA NIVEL NAŢIONAL PE ANII 2007-2010, încheiat conform art. 10 şi 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei cu nr. 2.895 din 21 din 29 decembrie 2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a V-a, nr. 5cc din 29 ianuarie 2007:

Art. 41. - (1) Părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu
c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază;

Parerea mea este ca, aceste sporuri pentru orele suplimentare trebuie sa fie specificate in ROI, unde sa cuprindeti ca temei legal atat dispozitiile din Codul muncii cat si din CCMUNN pe anii 2007-2010.
Se poate face act aditional pentru acordarea acestui spor ... folositi formularul tipizat care circula pe net , il completatri si il depuneti la ITM.
otiliapetrican a scris:

Am avut recent un control de la ITM, si pentru orele suplimentare mi s-a spus sa fac un act aditional. Stie cineva cum suna asa ceva? Scriu ca pentru orele suplimentare se aplica un spor de 100%, sau cum? Nu m-am mai lovit de asa ceva pana acum si nu am nici cea mai vaga idee.
Oricum, in CIM scrie ca plata orelor suplimentare se plateste cf. Legii nr.53/2003, atunci ce rost mai are un act aditional?
Nu ar fi mai indicat ca acest lucru sa fie specificat in Regulamentul de ordine interioara?
Va multumesc anticipat.

Nu mi se pare normal sa faceti un act aditional pentru ore suplimentare, mai ales ca acestea nu au caracter permanent si sunt evidentiate pe statele de plata si binenteles platite sau compensate cu zile libere...
Birocratia e mare in institutiile statului!
De ce sa fac act aditional la CIM pentru plata orelor suplimentare?
In CIM scrie clar cum se platesc orele suplimentare.
Contestati actul ITM!
Sa faceti act aditional numai asa ca sa le faceti pe plac celor de la ITM? Nu, niciodata!

Alte discuții în legătură

Cim vs ccm, sporuri, munca suplimentarã nste nste Bună ziua, Vă rog să daţi un răspuns la următoarele întrebări, confirmând sau infirmând răspunsul meu, eventual şi explicaţii dacă este ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutor - semnare act aditional cim ContSters158303 ContSters158303 Buna seara si sincere aprecieri pentru activitatea pe care o desfasurati ! Am sa va expun, cat mai succint, o problema care ma framanta. Pana anul trecut ... (vezi toată discuția)
Nereguli angajatori mari-ana mari-ana Lucrez intr-o organizatie parteneriat public-privat (fonduri de la primarie) - desi specificul muncii este recuperarea (medicala) a persoanelor cu handicap ... (vezi toată discuția)