avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Unitati de cult (biserici) (fara activitati economice) ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Unitati de cult (biserici) (fara activitati economice) - platitori (si declarare) impozit profit? +Bilant?

Buna ziua,

O unitate de cult (biserica) este obligata sa fie inregistrata ca platitor de impozit pe profit si sa depuna declaratia 101 (pe 0), in situatia in care nici nu are activitate economica?
Faptul ca nu are activitate economica este evident prin codul CAEN pt activitati economice - inexistent, nu?

Deasemenea, o data cu declaria de Impozit pe profit (101) unitatea este obligata sa depuna si Bilant contabil, din moment ce, pe baza ordinului 1969/2007 (anexa 2, cap.2(7)), aceasta poate tine contabilitatea in partida simpla? Se poate depune 101 si pt contabilitate in partida simpla?

(Este vorba de o biserica mica infiintata in 1998, fara activitati economice, careia din anul 2005 (cand a fost inregistrata [gresit, zic eu] ca platitor impozit profit) pana in anul 2011 inclusiv i-a fost tinuta contabilitatea in partida dubla si depuse, anual, declaratia 101 si situatii financiare prescurtate; pentru anul 2012 contabilitatea se vrea in partida simpla, zilele acestea am incercat sa depun la finante o notificare pt nemaidepunerea situatiilor financiare incepand cu 2012 si deasemenea sa depun un vector fiscal (010) pt scoaterea din evidenta ca platitor de impozit pe profit, insa documentele nu mi-au fost acceptate, pe motiv ca orice organizatie nonprofit e obligata sa declare impozitul (conf. Cod fiscal art.34,alin.5(a)), si ca, pe langa 101 va trebui sa aduc (pana la 25.02.13) si Bilant, ca altfel nu am cum sa dovedesc si sa se vada ca unitatea nu are activitati economice; ori asa ma obliga practic la contabilitate in partida dubla...
In cel mai rau caz, am incercat sa obtin confirmarea ca pot trece unitatea macar la impozit pe venit, de la 01.02.13, conform noilor prevederi din OG 8/2013, art.38(3), insa mi s-a raspuns ca nu au treaba bisericile cu aceasta ordonanta si persoanele juridice din acest articol;

intreb si aici, pe forum, totusi: nu se includ si unitatile de cult (care sunt persoane juridice) in:
art.38.(3) Pentru anul 2013, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 1121 sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu 1 februarie 2013, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, până la data de 25 martie 2013 inclusiv. Până la acest termen se va depune şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie 2013-31 ianuarie 2013, prin excepţie de la prevederile art. 34 şi 35. (OG 8/2013)
???
Ce ma sfatuiti ca as mai putea face (sa scap de contabilitatea in partida dubla si situatiile financiare, si chiar de 101)?

Multumesc pentru ajutor!

Alte discuții în legătură

Contabilitatea ong in partida simpla conform omfp_3103_2017 anexa 2 tiberiu babet tiberiu babet Buna ziua. Vreau sa infiintez impreuna cu alte persoane o asociatie nonprofit cu personalitate juridica. Asociatia va fi in sprijinul jucatorilor de sah avand ... (vezi toată discuția)
Asociatia parintilor infiintata conform og 26/2000 monicaion monicaion Parintii elevilor unei clase au infiintat o asociatie neguvernamentala in scopul imbunatatirii calitatii actului educational, deci fara a desfasura vreo ... (vezi toată discuția)
Contabilitatea pentru o biserica ContSters245238 ContSters245238 As vrea sa stiu ce presupune munca de administrare a unei biserici? Ce acte contabile se intocmesc? Registru jurnal? Registru de casa? sau doar in Excel, niste ... (vezi toată discuția)