avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Contabilitatea pentru o Biserica
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Contabilitatea pentru o Biserica

As vrea sa stiu ce presupune munca de administrare a unei biserici? Ce acte contabile se intocmesc? Registru jurnal? Registru de casa? sau doar in Excel, niste calcule? Ce studii trebuie sa am, ca sa fiu administrator in biserica? Trebuie sa am studii contabile? Ce declaratii trebuie sa depun? Intreb pentru ca, nu mi s-au spus multe, dar din cate am inteles....raspunderea e mare, bani nu prea si nu vreau sa am surprize, nestiind in ce ma bag, de la inceput. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 23:16, 11 Decembrie 2014
1.Contabilitatea ONG-urilor se face in partida dubla si de aici decurg toate. Deci trebuie toate documentele care se cer la o astfel de contabilitate: registru de casa, jurnal de banca, registru jurnal, balanta, declaratii, bilant. In principiu ar trebui sa aveti studii economice dar daca va descurcati si fara bravo dvs.!
Contabilitatea in zona cultelor se face in contabilitate in partida simpla: Ordin 2329/2001; Ordin 1040/2004; Ordin 425/1998 Codul fiscal 571/2003.
George1962 a scris:

1.Contabilitatea ONG-urilor se face in partida dubla si de aici decurg toate.


Doar ca e vorba de o biserica, si CULTELE nu sunt ONG-uri (in sens restrans, de asociatii, fundatii si federatii functionand pe baza OG 26 / 2000) ci au alta legislatie.
Si, la fel ca asociatiile de proprietari ( care nici ele nu sunt ONG in sensul restrans amintit), tin contabilitatea in partida simpla, conform prevederilor legale exprese in acest sens, spre deosebire de ONG-urile in sensul restrans amintit, care din pacate sunt obligate sa tina contabilitate in partida dubla fara exceptie, chiar si cele care nu au salariati, nu au activitati economice, nu au mijloace fixe, nu au decat cateva operatii simple si bugete reduse... Fiind de fapt una din metodele prin care statul roman juguleaza sectorul ONG, pentru foarte multe asociatii fiind principala cheltuiala bugetara anuala plata contabilului care sa le faca situatiile financiare anuale pentru a fi depuse la organele fiscale...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate la ong-uri maciucadumitru maciucadumitru In ce conditii o fundatie nonprofit poate conduce contabilitatea in partida simpla ? (vezi toată discuția)
Contabilitate în partidă simplă sau dublă? misailescu misailescu Suntem un ONG care figurăm în Registrul unităților/entităților de cult. În ORDINUL nr. 1.969 din 9 noiembrie 2007 ( ... (vezi toată discuția)
Contabilitate ong ARKzad ARKzad am inființat o asociație de pensionari în 2015.Contabilitatea am intocmit-o în partida simpla.ConformAnexei 2 la OM1969/2007 nu trebuie să întocmim ... (vezi toată discuția)