am inființat o asociație de pensionari în 2015.Contabilitatea am intocmit-o în partida simpla.ConformAnexei 2 la OM1969/2007 nu trebuie să întocmim situații financiare anuale dacă in actul constitutiv sau statut am fi precizat acest lucru.Noi nu am precizat nimic în legatură cu modul de a întocmi actele contabile.Dacă modificam actul constitutiv in prezent ,mai depunem situația financiara( Bilanțul ) pe 2015?
Daca ONG-ul functioneaza pe baza OG 26 / 2000 nu este admisibil sa se tina contabilitatea in partida simpla - numai asociatiile de proprietari, cultele si cate alte categorii speciale au aceasta facilitate. Din pacate. Anexa 2 cap.1 pct.2 prevede ca pe langa culte si asociatii de proprietari tin contabilitate in partida simpla si organizatiile la care acest fapt e prevazut in ACTUL NORMATIV de infiintare. Statutul unui ONG functionand pe baza OG 26 / 2000 nu este un act normativ, si OG 26 / 2000 nu prevede asa ceva. Prevederea e aplicabila unor organizatii non-profit de tip special, infiintate prin legi speciale, care prevad pentru ele ca tin contabilitatea in partida simpla. Prin urmare cel mai probabil ar fi trebuit sa tineti din start contabilitatea in partida dubla, si deci desigur nu e tarziu nici acum sa o refaceti conform legii....