avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Stabilirea zonelor de incadrare la impozit pentru ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Stabilirea zonelor de incadrare la impozit pentru comune

Buna ziua , va rog sa-mi spuneti daca stiti cum stabileste consiliul local al unei comune zonele in functie de care calculeaza impozitul pe padure. Am o padure de peste 20 ani (categorie folosinta teren) situata in extravilanul unui sat care nu e resedinta de comuna (rang5). De ce ma introduce la clasa A si nu sunt introdus la clasa D . Ce criterii sunt , cum se stabilesc aceste lucruri ?

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: cristinaptudor , utilizator 12:01, 5 Februarie 2013
Criteriile de delimitare a zonelor de fiscalitate si a numarului acestor zone in intravilanul si extravilanul unei localitati sunt stabilite de consiliile locale cu respectarea prevederilor Codului fiscal, art 247 lit b) :
[ link extern ]

si a normelor metodologice de aplicare:

[ link extern ]
"...
4. (1) Delimitarea zonelor şi stabilirea numărului acestora, atât în intravilanul, cât şi în extravilanul localităţilor, se stabilesc prin hotărârile adoptate de către consiliile locale potrivit art. 247 lit. b) din Codul fiscal, în funcţie de poziţia terenului faţă de centrul localităţii, de reţelele edilitare, precum şi de alte elemente specifice fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, pe baza documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, a registrelor agricole, a evidenţelor specifice cadastrului imobiliar-edilitar sau a oricăror alte evidenţe agricole sau cadastrale.
..."

Multumesc . Am studiat aceste acte si ma incadrez la Art247.pct.9 (3) f) deoarece comuna nu are bani sa faca zonarea in extravilan (unde se afla si padurea noastra) , in consecinta este o singura zona, A, in extravilan. Va rog sa-mi spuneti daca se poate ,raportat la Art.247 pct.9 (5) eu fiind in tabel la f) ce impozit am de plata tinand cont de HG1309/2012 Cap.III ?
Cum se face corespondenta dintre zonele A, B, C sau D din intravilan fata de zona A din extravilan? Nu inteleg cat trebuie sa platesc.
Conform art.258 din codul fiscal
[ link extern ]
ART. 258 Calculul impozitului
...
(6) În cazul unui teren amplasat în extravilan, impozitul pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în ha, cu suma corespunzătoare prevăzută în următorul tabel, înmulţită cu coeficientul de corecţie corespunzător prevăzut la art. 251 alin. (5)

Tabelul este cel din HG 1309/2012:
[ link extern ] /
Impozitul/Taxa pe terenurile amplasate în extravilan, art 258, alin 6, nr.crt 7 adica pt zona A 16lei/ha

Iar coeficientul de corectie prevazut la art 251, alin (5) este :
(5) Valoarea impozabilă a clădirii se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea valorii determinate conform alin. (3) cu coeficientul de corecţie corespunzător, prevăzut în tabelul următor", adica
zona A, rang V= 1,05 in cazul dvs.

Prin urmare pentru un teren "Pădure sau alt teren cu vegetaţie forestieră, cu excepţia celui prevăzut la nr. crt. 7.1", sa spunem de 10000 mp veti avea de plata pe an:
10000*0,0016*1,05 =16,8=>17 lei
Multumesc mult pentru raspuns. Totusi, ce se intampla in urmatoarea situatie: am fost la Primarie, am cerut sa se deschida rol fiscal, ne raspundeau ca nu se poate deschide decat atunci cand este eliberat Titlul de Proprietate si de frica sa nu aparem cu sume de plata retroactiv, la un moment dat, am depus si cerere de deschidere rol fiscal (nu pe formular dat de Primarie ci o cerere facuta de noi ), sperand sa raspunda in scris ca inexistenta Titlului de Proprietate duce la nedeschiderea rolului fiscal. Timp de 2 ani in care am intrebat la fiecare vizita la Primarie ce sume avem de plata si daca s-a deschis rolul fiscal ne-au spus ca nu. In plus, nu am primit niciun raspuns la cererea adresata pentru deschiderea rolului fiscal si nici vreo instiintare de plata . Acum, dupa 2 ani de zile, la ultima vizita ne-au aratat un registru in care ne puneau sa semnam ca am luat la cunostinta cat avem de plata (impozit + majorari calculate de la data depunerii cererii noastre). In momentul in care am vrut sa trecem data la care am fost anuntati (si apoi sa semnam) nu au fost de acord.
Ma pot baza pe Codul de Procedura Fiscala Art. 7 (rol activ) Art 44 (comunicarea actului administrativ fiscal) si Art 45 (opozabilitatea actului administrativ fiscal)? Noi ne-am gandit ca nu aveau niciun interes sa ne anunte pentru ca majorarile intra la bugetul local . Cum putem rezolva noi aceasta situatie pentru ca este vorba de sume mai mult decat semnificative (zeci de milioane de plata)
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe cladiri si teren mericica mericica buna ziua! intrebarea mea este urmatoarea; daca in octombrie 2006 impozitul pe cladiri si teren datorat la primarie era de aprox .1200 ron, poate ajunge in ... (vezi toată discuția)
Impozit teren agricol georgetag georgetag care este valoarea impozitului pentru 5565 mp teren extravilan (vezi toată discuția)
Care este cota de impozitare teren? Anda Mateiu Anda Mateiu Buna ziua! va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Am un contract de inchiriere teren si obtin chirie pe an 600 dolari. Care este cota de impozitare in ... (vezi toată discuția)