avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mandat inexistent
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mandat inexistent

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.

In legea romana este reglementata urmatoarea situatie? Mandatarul intra in contact cu o terta persoana, iar acesta din urma presupune existenta unui mandat sau imputernicire chiar daca mandatarul nu prezinta un inscris in acest sens.
Exista un astfel de principiu reglementata? Daca da va rog sa-mi spuneti unde il gasesc sau sub ce denumire sa-l caut?

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 10:03, 10 Februarie 2013
mandatul cu si fara reprezentare este reglementat de noul cod civil (legea 287/2009) in articolele 2009 - 2071
As mai avea o intrebare.
Am gasit Mandatul fara reprezentare in Codul civil, dar acest mandat fara reprezentare este sau poate fi mandat aparent?

Oare ar fi mandatul tacit?
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
horeaalexandru, utilizator
sunt prevazute in acele articole situatiile in care mandatul produce efecte desi nu este valabil...analiza cazului dvs concret ar trebui facuta in cadrul unei consultatii avocatiale...
Le cam amestecați... :)

1. Mandatul fără reprezentare este atunci când mandatarul încheie actul în numele lui dar pe seama mandantului.

2. Mandatul aparent este atunci când mandatarul încheie actul în numele mandantului, dar contractul de mandat este doar în mintea terțului sau chiar a mandatarului.

3. Mandatul tacit este atunci când atât mandatarul cât și mandantul sunt de acord cu mandatul dar nu și-au exprimat voința în acest sens în mod expres.

Acuma se pot face „combinații” între toate aceste „forme” de mandat și vedeți ce combinație se potrivește situației D-voastră.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motiv de nulitate absoluta? marianal marianal O persoana X are procura de la persoana Y care ii permite lui X vinzarea unui teren al persoanei Y. Persoana X ( cea mandatata sa vinda) vinde ... (vezi toată discuția)
Vanzare autoturism pers.fizica ---->> pers. juridica newtraderglobal newtraderglobal Salut tuturor ! As vrea sa stiu daca imi pot vinde masina de pe persoana fizica pe persoana juridica. Ca sa fiu mai explicit, SRL-ul meu nu incaseaza ... (vezi toată discuția)
Forma împuternicirii mmaria mmaria Buna ziua, trebuie sa incheiem un contract in forma autentica si notarul solicita imputernicirea in forma autentica respectiv procura pentru semnarea ... (vezi toată discuția)