avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Vanzare autoturism pers.fizica ---->> pers. juridica
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Vanzare autoturism pers.fizica ---->> pers. juridica

Salut tuturor ! As vrea sa stiu daca imi pot vinde masina de pe persoana fizica pe persoana juridica.
Ca sa fiu mai explicit, SRL-ul meu nu incaseaza monetar, toate operatiunile se fac prin virament, iar profitul ramane direct
in contul bancar. As vrea sa stiu daca pot sa-mi vand autoturismul cumparat pe persoana fizica catre persoan juridica,
al carui asociat unic sunt tot eu. Daca se poate, as putea sa precizez in contractul de vanzare-cumparare plata in mod esalonat, lunar sau trimestrial, ca sa pot astfel sa am acces la banii din firma?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: newtraderglobal , utilizator 20:02, 2 Ianuarie 2009
regula, administratorul, in calitate de reprezentant al persoanei juridice, nu are dreptul sa incheie acte din numele persoanei juridice cu sine insusi ( vezi Articolul 251 Cod Civil. Actul juridic încheiat cu sine (contrapartida) Reprezentantul nu are dreptul, în măsura în care nu îi este permis în mod expres, să încheie acte juridice în numele reprezentatului cu sine însuşi, nici în nume propriu, nici în calitate de reprezentant al unui terţ, cu excepţia cazului în care actul juridic constă exclusiv în executarea unei obligaţii.)

de asemenea, vezi din Codul Civil:
Articolul 61. Capacitatea de exerciţiu a persoanei juridice
(...)
(2) Au calitatea de administrator persoanele fizice care, prin lege sau prin actul de constituire, sînt desemnate să acţioneze, în raporturile cu terţii, individual sau colectiv, în numele şi pe seama persoanei juridice.
(3) Raporturile dintre persoana juridică şi cei care alcătuiesc organele sale executive sînt supuse prin analogie regulilor mandatului dacă legea sau actul de constituire nu prevede altfel.
(...)
si
Articolul 1039. Încheierea unui act cu sine însuşi
(1) Mandatarul nu poate încheia acte juridice în numele mandantului cu sine însuşi, chiar şi prin reprezentant, cu excepţia cazului cînd este autorizat expres sau cînd mandantul cunoaşte faptul şi nu obiectează împotriva lui.
(2) Numai mandantul poate cere declararea nulităţii actului juridic încheiat cu încălcarea regulii prevăzute la alin.(1).

Concluzia pe care o pot trage din aceste norme este ca, desi exista anume exceptii, regula este ca astfel de acte sunt nule.
Situatia este mai interesanta cind este vorba despre o persoana juridica cu asociat unic. Eu as recomanda in acest caz recurgerea la majorarea capitalului social, pentru a evita anumite neplaceri ulterioare.
Ultima modificare: Marți, 30 Decembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In primul rand multumesc pentru raspunsul prompt. Nu inteleg insa prea bine ultimul alineat: cum anume devine mai interesanta situatia in cazul asociatului unic? Dupa cum am precizat, eu sunt atat posesorul masinii, cat si asociatul
unic al societatii.
In cazul in care intr-adevar nu este posibil asa, cum altfel as putea sa trec masina in proprietatea firmei? Imi cer scuze pentru lipsa de cunostinte in domeniu, imi sugera cineva sa "o trec pe amortizare" Asta cam ce inseamna?

Multumesc.
Art.251 din Codul civil :hm: ..... este abrogat prin art. VI al Legii nr. 18 din 12.II.1948 pentru modificarea Codului de procedura civila ;)

Va puteti vinde masina, in acest sens, incheiati un act de vanzare-cumparare intre dvs (ca persoana fizica) si societatea comerciala (persoana juridica). Nu are cum sa fie lovit de nulitate un astfel de act.
Va multumesc tare mult, ma bucur ca varianta este posibila. Eu vreau sa fac lucrul asta pentru a fi posibil sa-mi platesc lunar o suma de bani din profitul firmei; Presupun ca singura cerinta va fi o clauza in contract care sa specifice frecventa platilor si suma, bineninteles... Astept sugestii in caz ca ma insel.

Inca o data, multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi și vânzător, și împuternicitul cumpărătorului la vânzarea-cumpărarea unui imobil? delta2112 delta2112 Eu si sotia vrem sa vindem un teren mamei mele. Mama ar vrea sa ma imputerniceasca pe mine sa cumpar acest teren in numele ei. Este posibil acest lucru: sa fiu ... (vezi toată discuția)
In cazul daca cine a facut o procura speciala pentru alt persoana ... fecsketata1958@gmail.com fecsketata1958@gmail.com In cazul daca cine a facut o procura speciala pentru alt persoana a decedat.Intrebarea este Se pot schimba numele lui cu numele sotului la procura speciala ... (vezi toată discuția)
Acord de parteneriat gabbi gabbi Buna seara Sunt presedinte al unui ONG si director general la o societatea comerciala. In cazul unui acord de parteneriat pt o cerere de finantare POSDRU ... (vezi toată discuția)