avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot fi și vânzător, și împuternicitul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot fi și vânzător, și împuternicitul cumpărătorului la vânzarea-cumpărarea unui imobil?

Eu si sotia vrem sa vindem un teren mamei mele. Mama ar vrea sa ma imputerniceasca pe mine sa cumpar acest teren in numele ei. Este posibil acest lucru: sa fiu si vanzator si imputernicit pentru cumparator?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate.
Mama trebuie sa imputerniceasca alta persoana.
@ delta2112, o sa va dau o veste buna, ceea ce doriti dvs se poate si este perfect legal, in conditiile in care atat vanzatorii (adica dvs si sotia), cat si cumparatorul (mama dvs), sunt in cunostinta de cauza asupra pretului si bunului vandut, nu exista niciun fel de problema. Cu atat mai mult cu cat contractul de mandat este un contract de incredere (adica intuitu personae) ar fi absurd sa plecam de la ipoteza ca un tert, va reprezenta interesele mamei dvs mai bine dacat ati face-o dvs.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, numai ca exista ceva ce se numeste conflict de interese.
Interesul vânzătorului este să obțină un pret cât mai bun. Interesul cumpărătorului este să cumpere un imobil la un pret cât mai avantajos. Iar mandatarul trebuie să acționeze în interesul mandantului. Si cum ar putea să o facă și să dea socoteală pentru mandatul încredințat, potrivit Codului civil.
De aceea, nu puteti cumula dvs ambele calități.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atâta timp cât în procura se menționează conditiile contractuale esențiale si sunt clar stabilite, respectiv pret, predare, modalitate de plata, etc este posibil.
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
antonia77, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, numai ca exista ceva ce se numeste conflict de interese.

Da, asa este, numai ca exista ceva numit interpretarea sistematica a legii, in cazul nostru a codului civil, care ne spune ca lamurirea intelesului unei norme juridice se face tinandu-se cont de lagaturile sale cu alte norme juridice, in cazul nostru, din acelasi act nomativ, iar daca privim la norma juridica ce urmeaza celei care reglementeaza conflictul de interese, descoperim (fara surprindere) ca exista norma ce reglementeaza Contractul cu sine insusi, si care prin textul sau, respectiv "cu excepţia cazului în care reprezentantul a fost împuternicit în mod expres în acest sens sau cuprinsul contractului a fost determinat în asemenea mod încât să excludă posibilitatea unui conflict de interese", acopera exact situatia in discutie, adica cu alte cuvinte daca se specifica bunul si pretul, mandatul este perfect valabil si aplicabil.

@ delta2112, deci, mergeti la notar, pentru ca notarul stie ce are de facut. Bafta!
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu procura notariala tibors tibors 1 - Avand procura notariala de vanzare din partea proprietarului, fara nicio limitare ca timp sau persoane, pot sa-mi vand mie acea proprietate ? 2 - Pot ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, tatăl meu in 2005 , a mandatat un vecin prin procura ... Tina D Tina D Buna ziua, tatăl meu in 2005 , a mandatat un vecin prin procura specială transmisibila :(.. sa se ocupe de acte/ vânzare (la ce preț consideră mandatarul ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de c-v odille odille O judecatoare a anulat un contract de v-c pentru lipsa pretului din contractul de mandat , se poate asa ceva , ati mai intalnit asemenea situatii multumesc ... (vezi toată discuția)