avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot fi și vânzător, și împuternicitul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot fi și vânzător, și împuternicitul cumpărătorului la vânzarea-cumpărarea unui imobil?

Eu si sotia vrem sa vindem un teren mamei mele. Mama ar vrea sa ma imputerniceasca pe mine sa cumpar acest teren in numele ei. Este posibil acest lucru: sa fiu si vanzator si imputernicit pentru cumparator?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


trandafir2 a scris:

Doamna, s-au gandit deja altii mai destepti decat mine la intrebarile pe care vi le puneti dvs astazi. (consultati doctrina sau la intalnirile de pregatire profesionala ridicati chestiunea, cu curaj)
Atâta timp cât în procura se menționează conditiile contractuale esențiale si sunt clar stabilite ...

Vi s-a spus mai sus cum trebuie formulata procura, in termeni clari privind pretul, bunul care se vinde, etc.
Pai, de ce sa caute mandantul un alt mandatar, daca increderea este de natura contractului de mandat, iar mandatul este un contract intuitu personae? Puterea de a reprezenta se da persoanei de incredere, doamna. Dupa optica dvs, care ar mai fi fost sensul art.1304 C.civ. daca acesta nu s-ar aplica?? Adica de ce a stipulat legiuitorul contractul cu sine insusi daca nu s-ar tine cont de el?? Dvs nu va dati seama ca prin acest comportament, in practica de zi cu zi, excludeti un articol de lege din codul civil?!?

P.S. Si un alt aspect asupra caruia sunteti in MARE eroare (in mesajul dvs anterior), intreabrea nu este "cum ar trebui formulat acel contract de vânzare cumpărare", ci cum ar trebui formulat acel contract de reprezentare, adica contractul cu sine însuşi. Aooleeuu ...


Eu stiu ca nu e bine sa instrumentezi acte cu potential litigios,dubioase si interpretabile doar pentru ca-ti place teoria.
De ce sa te complici, cand poti foarte simplu sa alegi un alt mandatar? Nu s-au terminat rudele de incredere, nici vecinii, nici prietenii. Aoleooo!!! Insasi ideea ca fiul sa semneze si in stanga si in dreapta e mai mult decat ciudata.
In general, teoreticienii o sfarsesc prost. De regula, in fata unei comisii de disciplina, formata din juristi, care nu au aceeasi viziune si interpretare.
Cititi niste jurisprudenta cu privire la opinia instantelor referitoare la dubla reprezentare si conflictul de interese.
Doamna Gradinaru, as dori sa va raspund la intrebarea dvs personala de a sti de ce mama domnului in cauza nu se poate deplasa sa semnze contractul, dar procura da, o intrebare care descopar ca ii frapeaza pe multi notari.

Ma aflu intr-o situatie similara si realitatea este ca traim in Romania unde multi dintre noi suntem saraci si nu avem la dispozitie toate facilitatile. Nu este vorba de nicio concordanta, este vorba pur si simplu de posibilitatea de deplasare. Nu cunosc exact cazul domnului care vrea sa fie mandatar pentru mama dansului, dar cunosc cazul meu unde parintii mei locuiesc la tara, intr-un satuc uitat de lume..

Parintii mei nu au masina, eu nu am masina, nicio ruda apropiata de a noastra nu ne poate ajuta sa ne aduca parintii de la peste 500km pentru o simpla semnatura si pe urma inapoi (mai ales acum in contextul pandemic). Parintii mei au posibilitatea de a chema un notar local la ei acasa pentru a intocmi o procura ce poate ajunge la mine prin curier rapid, dar nu se pot deplasa pana in Bucuresti pentru a semna contractul.

Stiu ca suna deprimant, dar pentru foarte multi romani din Romania aceasta este realitatea adevarata, de care multi dintre cei care locuiesc in orase mari si au masina la scara blocului se pare ca au uitat, sau pur si simplu nu au habar.. Cunosc cazuri unde majoritatea locuitorilor unor sate indepartate din Romania nu au fost vreodata in Bucuresti (stiu, nici mie nu mi-a venit sa cred la momentul respectiv).

Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu procura notariala tibors tibors 1 - Avand procura notariala de vanzare din partea proprietarului, fara nicio limitare ca timp sau persoane, pot sa-mi vand mie acea proprietate ? 2 - Pot ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, tatăl meu in 2005 , a mandatat un vecin prin procura ... Tina D Tina D Buna ziua, tatăl meu in 2005 , a mandatat un vecin prin procura specială transmisibila :(.. sa se ocupe de acte/ vânzare (la ce preț consideră mandatarul ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de c-v odille odille O judecatoare a anulat un contract de v-c pentru lipsa pretului din contractul de mandat , se poate asa ceva , ati mai intalnit asemenea situatii multumesc ... (vezi toată discuția)